На Черкащині зафіксовано приріст доходів загального фонду місцевих бюджетів. Він зріс на 23%, порівняно з відповідним періодом минулоріч. Зростання забезпечено всіма територіальними громадами. Про це повідомили на колегії департаменту фінансів Черкаської ОВА. Загалом тут підбили підсумки виконання місцевих бюджетів області за 9 місяців.

Нині в регіоні на 60% бюджети сформовані за рахунок податку з доходів фізичних осіб. Найбільший його приріст забезпечили Матусівська, Тальнівська, Жашківська, Селищенська, Зорівська, Ладижинська та Баштечківська тергромади.

– Кожна громада має резерви наповнення своїх бюджетів для посилення фінансової спроможності, – зазначила директорка департаменту фінансів Черкаської ОВА Вікторія Диченко. – Такими резервами є ефективне використання земельних ресурсів, легалізація зайнятості населення та детінізація доходів. Завдяки зростанню доходів громади мали можливість забезпечити на рівні минулого року підтримку сектора  безпеки та оборони при тому, що податок з грошового утримання військовослужбовців передано до державного бюджету.

Фінансову підтримку військовим надають майже усі громади. Найбільшу частку свого бюджету на ці видатки спрямовано в Канівській, Набутівській, Дмитрушківській, Стеблівській, Червонослобідській, Новодмитрівській, Паланській, Вознесенській, Тернівській і Черкаській громадах.

Серед громад, у яких у пріоритеті фінансування ветеранських програм, – Канівська, Виноградська, Зорівська, Черкаська, Корсунь-Шевченківська та Шполянська.

– Усі непершочергові видатки потрібно відкласти на післявоєнний період, – зауважила Вікторія Диченко. – Місцеві бюджети мають працювати на задоволення соціальних потреб жителів громади, приближення Перемоги та на підтримку наших захисників і захисниць.

За результатами колегії учасники напрацювали першочергові завдання для успішного завершення 2024 бюджетного року.