Оптимізація освітньої мережі – одне з найболючіших питань, яке постало перед Тальнівською громадою. Близько тижня тому стало відомо, що влада має намір оптимізувати кілька дошкільних закладів. Зокрема, три дитячі садочки: «Веселку» (Піщана), «Дзвіночок» (Шаулиха) й «Сонечко» (Романівка) – ліквідувати. Тальнівський ЗДО «Берізка» реорганізувати шляхом приєднання до іншого закладу. Батьки й педагогічні колективи – проти. Чиновники пояснюють, що видатки на освіту забирають велику частку бюджету громади. Це й оплата праці шкільних технічних працівників, і комунальні платежі, й утримання дитячих садочків. Адже дошкільників, на жаль, не вносять у розрахунок освітньої субвенції, хоч вони теж педагогічні працівники. Пише сайт «Вісті Черкащини».

За словами очільниці відділу освіти, у Тальнівській громаді вже декілька років поспіль оптимізують малокомплектні школи. «Пояснюємо людям, що по-іншому не можна. Переконуємо, що шкільними автобусами підвозитимемо до більших шкіл громади, де ліпша матеріальна база. Хочемо чи ні, а дійшла черга оптимізувати заклади дошкільної освіти, – каже вона. – Садочки громади розраховані на 1300 дітей. На сьогодні у списках – 800. Із них заклади відвідує лише 400 малюків».

На 57 черговій сесії міської ради слухали питання «Про винесення на громадське слухання проєктів рішень щодо реорганізації та ліквідації закладів дошкільної освіти Тальнівської міської ради». Доповідала начальниця відділу освіти, молоді та спорту Лариси Коваль. За її словами, в Україні відбувається реформа системи дошкільної освіти, у рамках якої здійснюється оптимізація мережі дитячих садків. Документ пройшов перше обговорення. Головна мета реформи – забезпечення кожної дитини можливістю здобуття сучасної та якісної дошкільної освіти, враховуючи її індивідуальні особливості, потреби, інтереси та здібності. Це все буде вимагати додаткових капіталовкладень. Якщо зараз про це не подумати, то жоден із ЗДО не отримає ліцензію на здійснення навчальної діяльності, бо Міністерство чітко пропише норми й критерії, що повинно бути як у школі, так і в садочку. До профільної школи підходимо, починаючи з дитячого садка.

“У закладах дошкільної освіти наповнюваність груп для дітей різновікової категорії становить 15 осіб. У Піщанському садочку їх 10 (вартість утримання 1 дитини – 85 тисяч 820 гривень), у Романівському – 8, у Шаулиському – 9 (вартість утримання 1 дитини – 64 тисячі 22 гривні). Найдоровартісніший ЗДО Тальнівщини – «Сонечко» (село Романівка). Видатки на утримання Романівського садочка – 1 мільйон 248 тисяч (вартість утримання 1 дитини становить 156 тисяч гривень). Транспортні маршрути шкільних автобусів та розклади їх руху розроблені, затверджені та погоджені, тому підвіз діток до дитячих садочків до найближчих населених пунктів не становить ніякої проблеми, – сказала Лариса Вікторівна. – Щодо міських ЗДО, то пропонуємо на ваш розсуд до 1 вересня 2024 року реорганізацію їх шляхом об’єднання. Ідеться про садочки «Берізка», «Сонечко», «Світлячок», «Золотий ключик», «Ромашка» і «Казка». Їхня матеріальна база й забезпеченість кадрами відповідає сьогоденню, а не майбутньому. Максимально старалися депутати, батьки, меценати, щоб створити належні умови для роботи дошкільних закладів. 22 травня на засіданні бюджетної комісії депутати підтримали позицію батьків і вирішили не закривати міські садочки. Чому? Ми бачимо різкий перепад по наповнюваності й відвідуванню. Від цього залежить кількість педагогічних працівників, які надаватимуть освітні послуги. Те, що записано в плані оптимізації, – це не догма. Ми завжди зможемо щось у ньому змінити.”

Міський голова Василь Сідько додав: «У Тальному ми плануємо відкрити один садочок з кількома корпусами. Тобто всі діючі садочки міста об’єднаються під однією назвою. Керуватиме в ньому один директор. Дітей до відповідного корпусу він буде зараховувати згідно із заявами батьків. Закриється той, у якому буде найменше дошкільнят. Це перспективний план на найближчих два роки».

Депутатка міської ради, голова бюджетної комісії Анна Новицька запропонувала знайти в Романівці менше приміщення для дитячого садочка «Сонечко» й не ліквідовувати його.

Після бурхливого обговорення прийняли рішення: реорганізацію ЗДО сіл Піщана, Романівка й Шаулиха винести на громадське обговорення, яке відбудеться з 3 по 14 червня 2024 року.