Томос про автокефалію Православної церкви України в п’ятницю, 18 січня, привезли до Черкас.  На загальний огляд документ виставлять у  Свято-Троїцькому кафедральному соборі.

Документ привіз у Черкаси сьогодні зранку президент України Петро Порошенко. Пере тим Томос виставили біля пам’ятника митрополиту Липківському, що його урочисто сьогодні відкрили.

Довідково:  Томос — указ, декрет, окружне послання предстоятеля помісної православної церкви у деяких важливих питаннях церковного устрою. Шляхом надання томосу деякій частині «материнської» (кіріархальної) церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія. У томосівикористовується урочистіший та повніший підпис, ніж в інших патріарших указах. Після надання томосу про автокефалію предстоятеля Церкви вносять в Диптих і починають згадувати за Літургією на великому вході.

У 2018 р. Синодом Вселенського Патріархату прийнято рішення про початок процедур, необхідних для надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. 6 січня 2019 патріарх Варфоломій вручив томос про автокефалію Православної Церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.