21 липня Україна обирала депутатів до Верховної Ради дев’ятого скликання. Віддали свій голос на цих позачергових виборах близько 51,53% жителів Черкащини. ЦВК вже опрацювала понад 97 відсотків протоколів. Як голосувала наша область та кого обрала, читайте у матеріалі “Громадського:Черкаси”.

За які партії голосували

Станом на 18:00 23 липня на Черкащині вже опрацювали 99,63% протоколів. Подолали бар’єр у 5 відсотків такі партії:

«Слуга народу» – 51 % – 250 854 голоси;

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 9,24 % – 45 449 голосів;

«Сила і честь» 6,56 % – 32 282 голоси;

«Європейська солідарність» – 6,43 % – 31647 голосів;

«Радикальна партія Олега Ляшка» – 6,28 % – 30919 голосів;

«Опозиційна платформа – За життя» – 6,26 % – 30792 голоси.

Результати голосування на Черкащині

Яких кандидатів обрали

194-ий округ

Охоплює Придніпровський район міста Черкаси та частину Соснівського. 140,5 тисяч виборців. На виборах 2019 року свої кандидатури висунули 17 кандидатів: 13 – від партій і 4 самовисуванці.

Тут перемогла Любов Шпак. Висувалася від партії «Слуга народу». Вона отримала 40 відсотків голосів на окрузі.

blank

blank

Їй 39 років. Народилася у Києві.

Ректорка приватного вишу – Східноєвропейського університету економіки і менеджменту.

Співвласниця юридичної компанії ТОВ «ЮК «Право, бізнес і фінанси», яку заснувала разом із колишнім прокурором Черкаської області Віктором Миколенком.

У 2014-му Миколенко потрапив під люстрацію і згідно із законом «Про очищення влади» йому 10 років заборонено обіймати державні посади.

Компанією керує інший експрокурор Черкаської прокуратури Владислав Драченко.

Любов Шпак запідозрили у плагіаті виборчої програми. Мовляв вона скопіювала її в іншого кандидата від «Слуги народу», журналіста каналу «1+1» Олександра Дубінського. У ній вона позиціонувала себе не як освітянка, а як журналістка, яка багато років займається антикорупційними розслідуваннями.

Цей казус Шпак пояснила технічною помилкою. За її словами, програми кандидатів до ЦВК подавалися централізовано зі штабу «Слуга Народу». Її програму просто переплутали із програмою Дубінського, бо її округ 194, а округ журналіста – 94.

195-ий округ

Охоплює частину Соснівського району міста Черкаси, Драбівський, Чигиринський і Чорнобаївський райони. На окрузі зареєстровано майже 140 тисяч виборців. Свої кандидатури на цих виборах висунули 27 кандидатів. Семеро – від партій і двадцятеро самовисуванців.

Тут переміг Олег Арсенюк. Ішов на вибори від партії «Слуга народу».

blank

blank

Йому 32 роки. Народився й проживає у Черкасах.

Представник ГО «Асоціація інтелектуальних видів спорту України», ГО «Спортивний клуб «Вулкан», ГО «Громадська реформа».

У 2015 році Олег Арсенюк балотувався в депутати Черкаської міської ради від політичної партії «Опозиційний блок» разом із братом і батьком.

Олег Арсенюк – комерційний директор розважального комплексу «Бочка» в Черкасах. Його власником є батько Олексій Арсенюк – колишній член Партії регіонів. З 2008 року комплекс «Бочка» славиться земельним скандалом. Розважальний комплекс розташований у природозахисній смузі Дніпра. Держекоінспекція у Черкаській області заявила, що проектування, будівництво та розміщення комплексу провели з порушеннями вимог природоохоронного законодавства. Проте у 2012-ому Вищий господарський суд України виправдав підприємців.

Від впливу батька у політиці відхрещується і каже, що має власне бачення.

196-ий округ

До складу округу входять Городищенський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Шполянський райони і частина Канівського. Зареєстрована 141 тисяча виборців. Балотується 13 кандидатів, шість від партій і п’ятеро самовисуванців.

Лідером голосування став Андрій Стріхарський від партії «Слуга народу». Він обійшов Геннадія Бобова, який був у Раді із 2012 року (7 та 8 скликання), на вісім тисяч голосів.

blank

blank

Йому 38 років. Народився в Олександрії Кіровоградської області. Проживає в Києві.

Керівник і власник будівельної компанії ТОВ «Компанія «Статус Групп». Вона зводить на старому Подолі житловий комплекс Podil Plaza & Residence. У 2016 році прокуратура міста Києва вимагала повернути з незаконного володіння земельну ділянку, на якій будують Podil Plaza & Residence. Тоді її варість оцінювали у майже 100 мільйонів гривень.

Був керівником компанії «У.Б.К. Містобуд», яка належить кандидатові по цьому ж округу Ярославу Клацуну. Прокуратура Київської області підозрює Клацуна у шахрайстві під час продажу квартир.

197-ий округ

До складу округу входять Золотоноша, Канів, частина Соснівського району міста Черкаси, частина Канівського, Золотоніського та Черкаського районів. Зареєстровано 134,5 тисяч виборців. У 2019 році свої кандидатури подали 17 людей, семеро від партій, 10 – самовисуванці.

На 197 окрузі лідирує новачок у політиці Олександр Скічко, теж від партії «Слуга народу». Він випередив Владислава Голуба, який був депутатом по цьому округу у минулому скликанні, на понад 22 тисячі голосів.

blank

blank

Йому 28 років. Народився у Черкасах.

Шоумен, телеведучий, пародист. Починав у 2009 році із телевізійного шоу «Україна має талант». Став фіналістом. Відтоді бере участь у телепроектах. Підйом кар’єри – у 2017 році. Тоді він став співведучим пісенного конкурсу Євробачення у Києві.

Одружений із власницею готелю Fairmont Grand Hotel Kyiv Єлизаветою Юрушевою, донькою мільярдера Леоніда Юрушева.

198-ий округ

До складу округу входять Золотоноша, Канів, частина Соснівського району міста Черкаси, частина Канівського, Золотоніського та Черкаського районів. Зареєстровано 134,5 тисяч виборців. У 2019 році свої кандидатури подали 17 людей, семеро від партій, 10 – самовисуванці.

Тут більшість голосів набрав самовисуванець Сергій Рудик. У нього мінімальний відрив від Наталії Д’яченко – трохи більше тисячі голосів.

blank

blank

Йому 48 років. Народився в Чернівцях, проживає в Корсунь-Шевченківському.

Народний депутат України 8 скликання. Був членом ВО «Свобода». У 2016 році приєднався до фракції «Блоку Петра Порошенка». Голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Розпочинав свою кар’єру з вихователя Вижницької школи-інтернату Чернівецької області. Потім працював кореспондентом у всеукраїнській газеті «Час» та викладав у Чернівецькому механіко-технологічному технікумі. А потім відразу став начальником відділу організаційного забезпечення повернення депортованих – заступником начальника управління у справах депортованих Міністерства України у справах національностей та міграції.

Видання Генштаб пише, що у період президентства Віктора Ющенка, Рудик працював в міграційному державному комітеті, в період його правління навколо цієї структури кілька разів виникали скандали з приводу розгулу нелегальної міграції та незаконної відмови політичного притулку для іноземних громадян, які звернулися за допомогою.

З 2007 до 2010 року працював заступником голови Київської міської державної адміністрації Леоніда Черновецького.

Засновник Школи виборів та БФ Рудика Сергія Ярославовича.

Має житловий будинок 55 квадратних метрів і земельну ділянку у Корсунь-Шевченківському.

Дружина Маріанна має житловий будинок 271 квадратний метр і земельну ділянку у Гореничах Києво-Святошинського району.

Рудик їздить на Mitsubishi Pagero 1985 року випуску. Дружина має Toyota Land Cruiser 2016, BMW 520i 2012 року випуску та земснаряд УПМ-1.

В Управлінні справами Апарату Верховної Ради України заробив 870 тисяч гривень за 2018 рік. Дружина від зайняття підприємницькою діяльністю заробила 500 тисяч гривень. Рудик Маріанна Володимирівна зареєстрована як ФОП, тримає салон краси, розводить овець і кіз та займається прісноводним рибальством.

Готівкою у подружжя є 140 тисяч євро, 200 тисяч доларів і 1,7 мільйона гривень.

У 2014 році «Свободівський» голова Державного комітету із земельних ресурсів Рудик разом з депутатами Партії регіонів зробив спробу призначити в Держкомзем чиновника, відданого Вілкулу та Ахметову. Йшлося про нового главу обласного Держкомзему Вадима Чувпило. За це активісти вручили Рудику повістку про мобілізацію і пообіцяли відправити на фронт.

14 серпня 2014 р політична партія «Свобода» розповсюдила інформацію про викрадення свого партійця Сергія Рудика в Дніпропетровській області. У 2015 році слідчі звинуватили керівника партії «Укроп» Геннадія Корбана у викраденні Рудика в Дніпропетровську, коли той був заступником голови області.

199-ий округ

До складу округу входять: місто Ватутіне, Жашківський, Звенигородський, Маньківський райони й частина Лисянського. Зареєстровано 134 тисячі виборців. Тут балотувалося 11 кандидатів.

На 199-му переміг Сергій Нагорняк від політичної партії «Слуга народу». Йому вдалося обійти Валентина Ничипоренка, який був нардепом по цьому округу із 2012 року.

blank

blank

Йому 37 років. Народився в смт Попільня Попільнянського району Житомирської області. Проживає в місті Вишневе Києво-Святошинського району Київської області.

З 2012 року був членом політичної партії «УДАР» Віталія Кличка».

25 жовтня 2015 року на чергових місцевих виборах обраний депутатом Вишневої міської ради.

У 2000 році розпочав підприємницьку діяльність як фізична особа-підприємець. Створював та очолював три підприємства, з 2011 року працює директором ТОВ «Євроінвестгруп ЛТД».

Торік на ТОВ «Євроінвестгруп ЛТД» заробив 129 тисяч гривень. У банку – 309 тисяч гривень. Готівка – 400 тисяч гривень.

Дружина володіє NISSAN Juke 2017 року вартістю 581 тисяча гривень.

200-ий округ

До складу округу входять місто Умань, Монастирищенський, Уманський, Христинівський райони, частина Тальнівського району. Зареєстровано 149 тисяч виборців. Тут висувалося 10 кандидатів у нардепи. Проте двоє зняли свої кандидатури.

Тут до Верховної Ради пройшов самовисуванець Антон Яценко. За нього проголосували понад 50 тисяч жителів округу. Це вже буде четверта каденція Яценка у Верховній Раді.

blank

blank

42 роки. Народився та проживає в Києві.

У 2007-2012 роках – народний депутат Верховної Ради України VI скликання від ВО «Батьківщина». Член депутатської фракції «Партії регіонів». Голова підкомітету з питань регулювання ринку державних закупівель, державного замовлення, конкурсів та діяльності державних підприємств Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

З 2014 року народний депутат України від Партії регіонів. Член депутатської групи «Економічний розвиток», яка була створена в лютому 2014 року у ВР колишніми регіоналами.

З 2015 року член депутатської групи «Відродження», до якої увійшли 22 народних депутати, більшість з яких були членами Партії регіонів та брали участь у голосуваннях за так звані «закони про диктатуру».

Антон Яценко відомий як «хрещений батько» тендерної мафії. Його називають творцем шахрайської схеми в масштабах держави, чиї комерційні структури збагатилися на корупційних схемах держзакупівель у 2006-2008 роках. За даними журналістів «Дзеркала тижня», Антон Яценко через родичів та пов’язаних осіб контролював спілку громадських організацій «Тендерна палата України», яка мала виняткові повноваження з контролю над державними закупівлями.

Після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича Антон Яценко перейшов до переможців – фракції Партії регіонів у Верховній Раді. Зокрема, саме завдяки його зусиллям монополізували сферу експертно-оціночних послуг (нерухомості, машин), внаслідок чого місця для учасників, які до цього працювали на ринку, не залишилось, а вартість послуг зросла у 15-20 разів.

У 2010 році нардеп Антон Яценко проходив (і допитувався) у справі про шахрайство на суму 1,5 мільярди гривень, яку розслідувало слідче управління СБУ. Очевидно, це стало причиною чергового нервового зриву Яценка, внаслідок чого його було госпіталізовано до центральної психіатричної лікарні Києва.

У 2012 році напередодні парламентських виборів Яценко став учасником ДТП, в результаті якого загинув водій Daewoo Nexia. Яценко нібито знаходився за кермом. Проте пізніше було опубліковано офіційний документ, згідно з яким Антон Яценко не мав стосунку  до ДТП і взагалі перебував в іншому місці.

Неодноразово був помічений в численному «кнопкодавстві» під час голосування у Верховній Раді.

Майже все майно, яке є у Яценка, – у власності членів родини – дружини, тестя, сестри. Дружина Людмила має житловий будинок площею 611 квадратних метрів у Києві.

Тесть Іван Кравчук має 1520 квадратних метрів в Козині Обухівського району, вартість якого майже 8 мільйонів гривень. Ще тесть має у Козині 4 земельні ділянки загальною площею 1 га 300 соток, спортивний майданчик 648 квадратних метрів, дві криті стоянки 83 та 62 квадратних метрів, споруда розважального призначення під відкритим небом 416 квадратних метрів та споруда для занять водним спортом 135 квадратних метрів та ще декілька споруд у козині. В маковищі житловий будинок.

Одну земельну ділянку  площею 21 сотка орендує Козинська селищна рада. Два нежитлові приміщення сімї Яценків орендують Христинівська районна рада та готель «Умань».

Сім’я Яценків має два будинки у козині незавершеного будівництва. Вони записані теж на тестя. Три авто – KIA Sorento, Lexus GX470, Mercedes-Benz 500.

Яценко задекларував зарплату нардепа у 2018 році – 454 тисячі гривень. Дружина задекларувала дохід від надання майна в оренду – 1,5 мільйона гривень.

А ще тесть Кравчук Іван подарував доньці Людмилі 10 мільйонів гривень.