Як відомо, проблема сміттєзвалищ у більшості громад нашої держави, зокрема, і у нас на Черкащині, є дуже актуальною і важливою. І вирішується вона у селах та містечках нашої області по різному: хтось вкладає значні кошти, щоб тримати сміттєві полігони в належному стані, хтось планує збудувати сміттєпереробні заводи, а хтось взагалі, як кажуть, «забив» і забув про цю «сміттєву проблему»…

Якщо взяти для прикладу Іркліївську громаду, що на Золотоніщині (а це колишній Чорнобаївський район), то тут місцева влада спромоглася купити автомобіль для вивезення сміття від домоволодінь жителів селища. А от проблем із самим сміттєзвалищем, яке розташоване неподалік населеного пункту, вистачає. Так, грунтово-польова дорога, яка з’єднує його із селом, знаходиться в критичному стані і практично стає непроїздною під час негоди. А сам пункт прийому сміття ніким не контролюється, від так, побутові відходи здебільшого розлітаються по прилеглих полях та сусідніх дворах. Ну, а коли доїзду до сміттєзвалища взагалі немає, то сміття залишається здебільшого по лісосмугах та ярах, яких достатньо на схилах Ірклієва, що в свою чергу створює екологічну проблему та робить захаращеними зелені насадження.

«Чому влада до цих пір не спромоглася виділити кошти з бюджету для наведення ладу із сміттєзвалищем, – питання риторичне, адже завжди знаходяться якісь важливіші речі, – стверджує депутат Іркліївської сільської ради Юрій Сушко. – Тому, я нещодавно звернувся до сільського голови з пропозицією запросити на найближчу сесію керівників підприємств, які діють на території Іркліївської громади, щоб разом, спільно вирішити раз і назавжди дану проблему, залучившись їхньою підтримкою. Переконаний, що саме вони зацікавлені у цьому, адже із їх підприємств відходи також вивозяться на сміттєзвалище…»

«На сьогодні, так склалося, що керівники місцевих підприємств, які є юридичними особами та сплачують у бюджет громади чималі кошти, не впливають на хід їх належного використання, – наголошує пан Сушко. – Якщо свого часу, саме керівники потужних підприємств, що знаходились на території громади, були членами виконкому та мали прямий доступ до контролю надходжень в бюджет та раціонального використання коштів на благо громади, то сьогодні дану функцію виконує сільський голова, виконавчий комітет зі складу працівників сільської ради та представницький орган, де депутатська більшість визначає, так би мовити, місцеву політику. Ну, а більшість таку часто контролює хтось із містечкових олігархчиків…»

«Ось у нашій громаді за минулий рік були надходження у місцевий бюджет від 39 підприємств майже на 130 мільйонів гривень, – розповідає Юрій Дмитрович. – А найбільшими платнаками податків були: СТОВ «Агроко», СТОВ «Дніпро», ТОВ «Рибколгосп», СТОВ «Лан», СТОВ «Старий Коврай», СТОВ «Лящівка», СТОВ «Кліщинське», ТОВ імені Шевченка… То чому б всіх тих, хто наповнює бюджет громади не залучити у таку собі економічну раду при виконкомі, щоб вони впливали на прийняття рішень, зокрема і по благоустрою сміттєзвалища та під’їзду до нього. Та й загалом, залучати їх до вирішення всіх місцевих проблем, чути їх думку. Переконаний, що це дасть поштовх у соціально-економічному розвитку нашої громади, а це і питання медицини, культури, освіти, підтримки малого та середнього бізнесу, створення нових робочих місць…»

«Сподіваюсь, що наша місцева економічна еліта віднесеться до проблеми сміттєзвалища з розумінням, що дасть поштовх в подальшому спільно, разом з громадою долати виклики та перешкоди, покращувати при цьому добробут жителів громади та зміцнювати економічно власні підприємства…» – підсумовує Юрій Сушко.