Нещодавно активісти «Нацкорпусу» Черкащини із сумнівними екологічними експертами влаштували «нічне шоу» на очисних «Миронівської птахофабрики», що у селі Степанці Канівського району. Вони виклали у соціальних мережах відео, де серед ночі ведуться зйомки нібито із місця зливу у річку з очисних підприємства. Далі «кіношники» із «Нацкорпусу» безапеляційно заявляли: «Птахокомплекси «Наша Ряба» щоночі забруднюють води річки Росава… Знайшовши місце викиду нечистот, ми взяли зразки води для аналізу та віддали її до незалежної лабораторії. Отже, результати дослідження уже готові і сьогодні ми можемо говорити про реальну загрозу птахокомплексів «Наша Ряба» для екології Черкащини».

Тоді і у фахівців «Миронівської птахофабрики», журналістів та й багатьох черкащан виникли великі сумніви щодо такого «нічного експерименту» громадських активістів: чому вони діяли саме уночі та яку воду брали для аналізу і в якій лабораторії її досліджували? Відповідно, все те «нічне шоу», даруйте, попахувало добре спланованою заказухою… До речі, результати так званих досліджень отієї незалежної лабораторії так і не були оприлюднені. Все закінчилося лише палкими промовами та ґвалтом активістів…

blank

Отож, щоб припинити всі ці інсинуації та чорний піар, спрямований на підрив авторитету потужного національного виробника МХП, на підприємстві провели незалежні перевірки якості води, яка, після очищення, скидається у річку Росаву. Саме сюди керівництво ПрАТ «Миронівська птахофабрика» запросило журналістів, представників громадськості, усіх бажаючих… До речі, для журналістів із обласних та загальноукраїнських видань у цьому році вже було організовано кілька прес-турів на майданчики по вирощуванню птиці, у забійні цехи та на очисні споруди підприємства.

І ось днями в черговий раз під пильним прицілом телекамер та фотоапаратів було узято проби води фахівцями лабораторії підприємства та незалежними експертами, яких представляли науковці кафедри хімічної технології ЧДТУ. Тепер протягом тижня-двох дві лабораторії одночасно проведуть дослідження, а згодом громадськість зможе їх результати побачити і порівняти.

blank

При взятті проб води було дотримано всіх належних вимог.

– Є протокол, згідно з яким беруться проби для аналізу. Там детально прописано і процес забору води, і її транспортування. Нами було взято три проби води з річки Росава: перед очисними спорудами, власне на очисних та нижче по річці. Порівняння цих трьох проб дасть можливість підтвердити або спростувати розмови про забруднення річки підприємством, – розповіла спеціаліст-хімік відділу контролю якості води МХП Тетяна Титарчук.

– У нас на кафедрі в рамках спільного проекту з Норвегією оснащено сучасну лабораторію, де обладнання дозволяє зробити всі необхідні аналізи, – розповів доктор технічних наук, доцент кафедри хімічної технології та очищення ЧДТУ Віталій В’язовик. – Заплановано у пробах води визначити хімічні та неорганічні речовини: нітрати та нітрити, органічні речовини, насиченість киснем тощо. До речі, окрім того, за власною ініціативою, можемо провести додаткові дослідження.

blank

Насамкінець, працівники ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та науковці із ЧДТУ пообіцяли найближчим часом оприлюднити результати досліджень, зокрема і в ЗМІ.

Цікаво, що прес-служба підприємства запрошувала на цей відкритий для громадськості захід і активістів з «Нацкорпусу» та інших організацій. Однак вони його проігнорували…

Варвара Горова