Медикиня з Черкащини Анастасія Коваль разом із командою лікарок-волонтерок допомагала пацієнтам на деокупованій Миколаївщині. До людей вона поїхала разом зі своєю бородатою агамою, з якою ніколи не розлучається. Таким чином хотіла не тільки допомогти людям фаховою порадою, а й розрадити їх емоційно, розповіла вона Суспільному.

Долучитися до поїздки на Миколаївщину Анастасію запросила громадська організація “Кейсерс”. Поїхала зі своєю ящіркою, на ймення Чугайстер, або ж просто Чу.

У телефоні волонтерки — фото дороги, людей та малого Чу.

“Мій асистент завжди був біля мене, на столі”, — зазначила вона.

Поїздка тривала п’ять днів.

“Лікарів шукали по всій Україні. Зі мною були лікарка акушер-гінеколог і водійка —нереально крута. Це треба бачити, як вона кермує”, — розповіла Анастасія.

Розповіла, що її вразило на деокупованих територіях:

“Вразило те, що коли ми їхали дорогою, з однієї сторони було поле, де відбувалося розмінування, а з іншої — аграрії збирали урожай”.

Люди чекали медиків-волонтерів у п’ятьох селах Миколаївщини.

“Вони не мають можливості отримати повну медичну допомогу, тому що дороги дуже розбиті й автобуси не їздять. У мене була пацієнтка, в якої я знайшла онконастороженість. Я б хотіла, аби вона поїхала до обласного центру на операцію. Але люди кажуть, що там автобуси не курсують, сусіди не хочуть їздити та і грошей немає — ось це дуже засмучує”, — пояснила Анастасія.

Зі слів волонтерки, пацієнти говорили про наболіле та дякували за те, що до них приїхали. За процесом стежив Чу. Утім, він мав не менш важливе терапевтичне завдання:

“Тішив людей, які приходили на прийом. Ніхто його не боявся, всі комунікували та казали, що від такої зоотерапії їм уже краще. Ні про що не жалкую, нам було добре”.

Нині ж лікарка Анастасія Коваль разом із Чугайстром повернулися, аби лікувати пацієнтів Черкащини. Вона додала, що має намір вирушити ще в одну волонтерську подорож.

“Війна не десь там на Сході країни, війна скрізь. Коли ми тут живемо, то не маємо права абстрагуватися. Я вважаю, що кожен має робити все, щоб допомогти людям”, — зазначила Анастасія.