Майже місяць Тальянка, річка, що протікає через центр Тального, має сіро-бурий колір і неймовірно смердить. Жителі міста переконані – її забруднює місцевий цукровий завод. Пишуть “Вісті Черкащини“.

– Минулого тижня написав заяву власнику цукрового заводу про екологічний стан Тальянки, – розповідає житель Тального Сергій Маляренко. – На Івана Купала текла нормальна вода. Потім знову – «молоко». І після цього будуть казати, що не мають відношення до викидів?

Люди переконані, що в райдержадміністрації покривають винуватця екологічного злочину, бо в травні склали акт про те, що на річці «ускладнюється потік води та створюються великі калюжі стоячої води. Значне підвищення температури повітря зумовлює бродіння води, що породжує неприємний запах та зміну її кольору».

Коментувати, як то кажуть, зайве. Але «калюжі на річці» зацікавили державну екологічну інспекцію.

У понеділок 9 липня її спеціаліст відібрав проби води у декількох місцях по течії Тальянки. Спочатку біля цукрозаводського ставка, потім біля градирні і за 500 метрів нижче по течії. Він каже, що остаточні висновки зроблять у лабораторії, яка знаходиться в Чернігові, але вже зараз можна сказати, що річка змінила колір і набула специфічного запаху меляси не через «цвітіння».

До речі, інспектор запевняє, що на територію цукрового заводу його не пускають. На запитання, хто викликав екологічну інспекцію, відповідає:

– Прочитав в інтернеті, заправив машину за свої кошти, сів і поїхав, бо мене це болить.

Міський голова Олексій Юрченко каже, що міська рада поки не має повноважень наказувати винуватців екологічних злочинів на території громади. Тому досі ветсанзавод забруднює повітря, а цукрозавод – труїть річку. Олексій Віталійович звертатиметься до керівництва екологічної інспекції про надання результатів аналізів води. У разі підтвердження злочину, міська рада направить заяву в правоохоронні органи. Крім того, підготовлене звернення на урядову гарячу лінію. Іншої управи на впливових власників заводу у міській раді не бачать.

…12 липня зранку у Тальянці знову потекла відносно чиста вода.