На останній сесії Золотоніської районної ради основним питанням був звіт голови райради Валерія Саранчі про його роботу за останній рік. Для ознайомлення громадськості району текст звіту було оприлюднено у місцевих ЗМІ та на сайті ради, обговорено на засіданнях комісій.

Як зазначив у своєму виступі Валерій Саранча, райрада у звітному періоді працювала стабільно, намагаючись ефективно виконувати зобов’язання перед громадою району. Сесії проводилися у відкритому режимі із запрошенням депутатів різних рівнів, сільських голів, районних служб, представників ЗМІ. Всього за звітний період було проведено 8 сесій, на яких розглянуто 238 питань та було ухвалено 220 рішень. Системно та злагоджено працювали постійні комісії райради.

На контролі депутатів перебуває 59 районних програм, сімнадцять з яких було ухвалено за звітний період. Більшість із них існують не просто на папері, а забезпечуються фінансуванням. Всього на реалізацію запланованих програмами заходів було виділено 23,2 млн. грн.

Голова райради наголосив, що найбільше профінансовано Програму розвитку дорожньої інфраструктури, зокрема було виділено більше 12 млн. грн. на роботи по будівництву, реконструкції та ремонту автомобільних доріг місцевого значення. Чималі фінансові ресурси пішли на районну комплексну програму «Турбота» (близько 2,7 млн. грн.), програму розвитку футболу (1,5 млн. грн.), районну програму «Шкільний автобус» (1,1 млн. грн.), програму оздоровлення та відпочинку дітей (840 тис. грн.) та програму розвитку фізичної культури і спорту (837 тис. грн.).

«Важливою була участь райради у реформуванні галузей соціальної сфери, – наголосив Валерій Саранча. – На жаль, більшість урядових новацій передбачають скорочення державного фінансування соціальної сфери села. Щоб уникнути негативних наслідків бездумного впровадження реформ, райрада мала самостійно вибудовувати «дорожну карту» і вишукувати ресурси. Зокрема, вдається втілювати план перетворення Золотоніської ЦРЛ в сучасний медичний заклад, цьогоріч видатки на його розвиток становлять 15,2 млн. грн. Тут створено Центр здоров`я жінки, відремонтовано операційний блок, триває ремонт пологового та хірургічного відділень…»

Валерій Петрович також доповів, що райрада чимало зробила для підтримки первинної медицини: зберегли мережу закладів, на ремонт яких у поточному році виділили близько 4 млн. грн., на 100% забезпечили придбання табельного оснащення, комп’ютерів та підведення інтернету. Водночас, як показує аналіз, сільський регіон при однакових показниках кількості пацієнтів з містами змушений утримувати набагато більше медичних закладів, платячи за опалення і освітлення, обслуговування і утримання персоналу, на що фінансування в рамках реформи урядом не передбачено. Через непродуману до кінця реформу, вже наступного року раді доведеться шукати адекватну відповідь на цей виклик.

blank

«Освітня стратегія, яка реалізовується у районі, відображає принципові позиції щодо балансу між розвитком  і соціально спрямованою політикою, – підкреслив голова райради. – Ми зберегли діючу мережу закладів і належні виплати працівникам освіти. Цього року поточні та капітальні ремонти профінансовано на суму 2,5 млн. грн. В районі йде реконструкція шкільних їдалень, харчоблоків, спортивних залів. Саме завдяки підтримці місцевого самоврядування програма «Нової української школи» для Золотоніщини стала реальністю, адже без додаткового фінансування держава могла б забезпечити усім необхідним лише десяток класів першокласників. Одночасно ми намагалися забезпечити впровадження нових технологій в освіту, – це стосується комп’ютерної, демонстраційної та оргтехніки. Щороку в рамках обласної програми для шкіл району закуповується клас робототехніки. На сьогодні вже 4 заклади мають ЛЕГО-класи. Останній придбано для Піщанської ЗОШ. Як результат, про успіхи наших учнів розповідають в обласних і центральних ЗМІ, до нас їдуть за досвідом, а Пальмірська школа, визнана єдиною інноваційною серед сільських шкіл на Черкащині».

Валерій Саранча наголосив, що таку ж збалансовану політику Золотоніська районна рада проводила в галузях соцзахисту, спорту і культури.

Тісною є співпраця районної влади зі «Спілкою учасників та ветеранів АТО «Патріот» та з радою ветеранів.

«Звітний період відзначався ростом суспільної активності місцевих громад, – сказав у виступі пан Саранча. – Райрада активно та продуктивно співпрацювала з ними, намагалася враховувати інтереси кожної. Ми вчимося співпраці з об’єднаними громадами, як з рівноправними партнерами».

Насамкінець Валерій Петрович щиро подякував депутатському корпусу райради, сільським головам і депутатам сільрад, органам державної влади  за розуміння та підтримку. Він окремо зупинився на тісній співпраці з райдержадміністрацією, адже саме узгодженість і скоординованість спільних дій райради і адміністрації є запорукою успішної роботи.