У зв’язку з послабленням карантину, з 22 травня в Україні дозволили відновити регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, внутрішньообласному та міжнародному сполученні. Обласні маршрути дозволять відновити лише за умови, що у цих регіонах не критична епідеміологічна ситуація. Пише інтернет-видання zoloto.city.


У Золотоноші та Золотоніському районі громадський транспорт поки що не працює. Тож, наразі важливим для людей є питання, як добратися вчасно на роботу і так само повернутися додому? Багато золотонісців навіть відклали важливі справи на потім через відсутність транспортного сполучення.

Коли ж на наших вулицях ми побачимо автобуси міських маршрутів №1, №2, №3 або №5? І чи відновиться транспортне сполучення із селами Золотоніщини? Про це ми запитали у голови наглядової ради, в. о. директора ПрАТ «Золотоніське АТП-17112» Петра Малишка.

За словами керівника підприємства, з 2 червня відновлюються 11 рейсових маршрутів від автостанцій у Золотоноші на села району: Коробівку, Кропивну, Богдани, Підставки, Шабельники, Синьооківку, Чернещину, Привітне та Кривоносівку. З конкретними графіками руху автобусів можна буде ознайомитися в Інтернеті, через оголошення на автостанціях та в автобусах. З цієї ж дати курсуватимуть і автобуси чотирьох з п’яти міських маршрутів: №1, №2, №4 і №5. З 28 травня можна буде доїхати автобусами до пунктів призначення за маршрутами: Золотоноша – Черкаси і Золотоноша – Черкаси (через Кедину Гору) та Золотоноша – Канів (згідно з графіками руху, які були до карантину). Головною вимогою перевезень є дотримання карантинних вимог та регламентована кількість пасажирів, яка залежить від місць для сидіння, передбачених у транспортному засобі.

– За нашими підрахунками, щоб тільки «стартонути» підприємству треба більше 220 тис. грн. Єдина надія – на розуміння з боку замовника перевезень – органів місцевої влади. До карантину нам жилося легше, бо постійно відчували їхню підтримку за пільгові перевезення. Наразі ситуація дещо інша. Не було перевезень – немає і відшкодування. Незважаючи на всю складність ситуації, ми зробимо все можливе, щоб запустити міжміські внутрішньообласні, а з початку червня – міські й приміські перевезення, – запевняє Петро Павлович. І пояснює:

– Без грошей відновити рух автобусів не так просто. Найперше – треба отримати обов’язковий поліс страхування з проведенням діагностики технічного стану автобусів. Без цього виїжджати на маршрути не можна. На ці потреби потрібно майже 50 тис. грн. До того ж, початок роботи АТП – це вихід близько 60 працівників з усіма виплатами і сплатою податків, а ще пальне та інші господарські витрати.

Протягом більше 2-х місячного офіційного, форс-мажорного простою підприємство втратило понад 2 мільйони гривень фінансових надходжень. Це – доходи за ненадані транспортні послуги пасажирам з урахуванням дотацій за пільгове перевезення окремих категорій громадян як по місту, так і по району. З місячного мільйона доходів – 450 тисяч гривень йде на заробітну плату працівників з ЄСВ (більше 60 тисяч) і ПДФО (майже 70 тисяч). Середня заробітна плата в АТП склала трохи більше 5 тисяч гривень. На паливо, запчастини і матеріали витрачено більше 450 тисяч гривень. За час простою пасажири не отримали послуги, а місцеві бюджети – понад 150 тисяч гривень щомісячних податків. І ще невідомо, що заробить автотранспортне підприємство при всіх сьогоднішніх вимогах до перевезень і враховуючи бажання людей їздити автобусами.

Нагадаємо, з 25 травня в Україні запрацювало метро, з 1 червня – запустять залізничні пасажирські перевезення у міському, регіональному, дальньому внутрішньому та міжобласному сполученні. Цього ж дня також відновляться міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом. Якщо перевезення виконують у регіон, де ще немає послаблення карантину, заповненість місць має становити не більше 50% за умови розсаджування пасажирів з вільним місцем поруч, спереду та позаду.

Із 15 червня ухвалюватимуть рішення по авіаперевезеннях. Водночас пасажири та працівники транспорту мають дотримуватися карантинних обмежень, зокрема бути у масках, проходити температурний скринінг (працівники) та постійно дезінфікувати транспорт.