Український уряд було оновлено – тепер маємо одинадцятьох нових міністрів та віце-прем’єрів

Ввечері 4 березня Верховна Рада відправила у відставку уряд Олексія Гончарука. Натомість Денис Шмигаль, якого лише місяць тому призначили віцепрем’єр-міністром, міністром розвитку громад і територій, був призначений на посаду нового голови уряду. За його кандидатуру проголосував  291 депутат. Тож кого і на які посади було обрано.

Новий прем’єр Денис Шмигаль

blank

Незважаючи на те, що Верховна Рада відправила у відставку Олексія Гончарука 4 березня, розмови про його звільнення почалися задовго до цього. Як політики, так і медіа обговорювали кандидатів на посаду нового очільника уряду, і чуток з цього приводу було немало. Два тижні тому у кулуарах парламенту казали, що ним може стати Сергій Тігіпко – український олігарх, банкір, ексзаступник прем’єр-міністра Павла Лазаренка, нардеп трьох попередніх скликань.

Також подейкували, що Володимир Зеленський може віддати посаду прем’єра Арсену Авакову або Валерію Хорошковському. Про Дениса Шмигаля також говорили як про вірогідного прем’єр-міністра. Саме він, найменш відомий та найменш досвідчений політик, і очолив уряд.

Денис Шмигаль у політиці недовго – протягом місяця він обіймав посаду віцепрем’єра – міністра розвитку громад і територій, а до цього з 1 серпня 2019 року працював головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Після 2014 року кілька років працював заступником обласного управління Фіскальної служби. Згодом став віцепрезидентом компанії “Львівхолод” – мережі магазинів “Рукавичка”. У січні 2018 року став директором найбільшого в регіоні виробника електроенергії – Бурштинської ТЕС, що належить до бізнес-імперії олігарха Ріната Ахметова.

Згідно з декларацією за 2018 рік, Шмигаль з дружиною Катериною володіють трьома земельними ділянками, а також мають житловий будинок площею 215 квадратних метрів і нежитлову будівлю площею 417 квадратів. Його дружина володіє авто Land Rover вартістю понад 800 тисяч гривень.

У 2016-2017 роках Катерина Шмигаль мала невелику частку у ТОВ “Некстбайк Україна”, що розвиває мережі прокату велосипедів у містах України. Кінцевим бенефіціаром “Некстбайк Україна” є львівський підприємець Зіновій Козицький. Його син Максим Козицький призначений президентом Зеленським на посаду голови Львівської ОДА.

За 2018 рік новий прем’єр заробив 3,5 мільйона гривень. Разом із дружиною він має 115 тисяч доларів готівкою та трохи більше ніж 12 тисяч гривень у банку.

Уряд – нові обличчя за винятком чотирьох

4 березня одразу після голосування за звільнення Олексія Гончарука парламент відправив у відставку і його уряд. За відповідне рішення проголосували 353 депутати.

За словами Дениса Шмигаля, наразі у Кабміні залишаються вакантними чотири посади очільників міністерств – Міністерства освіти та науки, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерства культури. Цими міністерствами на правах в. о. будуть керувати старі міністри. Це пов’язано з тим, що об’єднані за прем’єрства Олексія Гончарука міністерства можуть бути знову роз’єднані.

Показово, що віцепрем’єр-міністра з європейської інтеграції Дмитра Кулебу та міністра закордонних справ Вадима Пристайка просто поміняли місцями.

Представляючи міністрів, Шмигаль анонсував, що пізніше призначать ще шістьох очільників міністерств.

За інформацією ЗМІ, деякі колишні міністри, зокрема Ганна Новосад та Тимофій Милованов, відмовилися від посад в новому уряді.

Залишився в уряді на старій посаді Міністр МВС Арсен Аваков. Також на своїх посадах залишилися міністр інфраструктури Владислав Криклій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров та міністр юстиції Денис Малюська.

За призначення нового складу Кабінету міністрів проголосували 277 народних депутатів.

Було призначено нових міністрів:

Віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції: Вадим Пристайко (50 років) — ексміністр закордонних справ в уряді Гончарука, дипломат, надзвичайний і Повноважний Посол України, глава Місії України при НАТО (2017 – 2019 рр). Також працював заступником Глави Адміністрації Президента України Володимира Зеленського (травень – серпень 2019 р.).

blank

Вадим Пристайко

Віцепрем’єр, міністр реінтеграції тимчасово окупованих територійОлексій Резніков (53 роки). Закінчив юридичний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка. Працював заступником голови Київської міської державної адміністрації (2016-2018 рр.), заступником мера — секретарем Київської міськради (2014-2015 рр.). З 18 вересня 2019 року Резніков є представником України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи.

blank

Олексій Резніков

Міністр Кабінету міністрівОлег Немчінов (43 роки) – має кваліфікацію бакалавра з правознавства, працював помічником народних депутатів, а у 2006-2010 рр. був депутатом Львівської обласної ради від Української народної партії. У 2017 році Немчінов працював державним секретарем Міністерства молоді і спорту.

blank

Олег Немчінков

Міністр у справах ветеранівСергій Бессараб (65 років) – генерал-лейтенант, колишній командир військ Територіального управління “Північ” (2005-2007 рр.). Працював першим заступником командувача Сухопутних військ Збройних Сил України (2012-2015 рр.) та заступником начальника Генерального штабу ЗСУ (з 2015 року).

blank

Сергій Бессараб

Міністр оборониАндрій Таран (65 років) – генерал-лейтенант у відставці. Навчався у Київському вищому зенітному ракетному інженерному училищі за спеціальністю “військовий інженер-радіотехнік”, закінчив Військову академію ППО Сухопутних військ у Києві. Служив у центральному апараті Міноборони України, у Головному управлінні розвідки Міноборони. У 2015 році служив на Донбасі та протягом трьох місяців працював у робочій підгрупі з питань безпеки у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі на переговорах у Мінську. У 2016 році звільнений у запас.

blank

Андрій Таран

Міністр закордонних справДмитро Кулеба (38 років) – закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка за спеціальністю “міжнародне право”. З 2003 року працював аташе Служби головного юридичного радника МЗС України, пізніше займав посади представництва України при міжнародних організаціях у Відні. Пізніше працював у відділі департаменту секретаріату міністра закордонних справ, а у 2013 році — радником віцепрем’єр-міністра України Костянтина Грищенка з гуманітарних питань. З 2016 року призначений Постійним представником України у Раді Європи. До призначення на посаду міністра працював віцепрем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

blank

Дмитро Кулеба

Міністр енергетики – Іван Плачков. Кандидат технічних наук (2005). Депутат Київської міськради у 1998-2000 та 2002-2006 роках. Був членом ради партії Народний Союз “Наша Україна”, пізніше перейменованої на “Політична партія “Наша Україна” за часів президента Віктора Ющенка. Із 24 лютого до 30 грудня 1999 року був міністром енергетики України. Із 4 лютого 2005-го до 4 серпня 2006-го — міністром палива та енергетики України в уряді Юлії Тимошенко під час першої газової війни з Росією. Крім того, у 2006-2007 роках обіймав посаду голови Одеської облдержадміністрації, у 2007-2008 — радника президента України (Віктора Ющенка), а також у 2007 році був членом РНБО. У 2008-2010 роках був заступником керівника Державного управління справами.

blank

Іван Плачков

Міністр молоді і спорту: Вадим Гутцайт (48 років) – український фехтувальник, шабліст, олімпійський чемпіон, президент Федерації фехтування України. Брав участь у трьох Олімпіадах — у 1992 (завоював командне золото), 1996 і 2000 роках. З 2018 року Гутцайт працює Директором Департаменту молоді та спорту Київської міської державної адміністрації.

blank

Вадим Гутцайт

Міністр охорони здоров’я: Ілля Ємець (64 роки) – український кардіохірург, директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії МОЗ України. Ємець є доктором медичних наук, професором кафедри дитячої кардіології і кардіохірургії ім. П. Л. Шупіка.

blank

Ілля Ємець

Міністр соціальної політики: Марина Лазебна (45 років) – економістка, кандидатка економічних наук, закінчила Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка. У 2000-2003 рр. працювала у Міністерстві економіки України спеціалісткою управління соціальних прогнозів та економічної експертизи соціальних реформ. Пізніше працювала у Секретаріаті Кабінету міністрів. У 2013-2014 роках очолювала Державну службу зайнятості України.

blank

Марина Лазебна

Міністр фінансів: Ігор Уманський (45 років) – закінчив Київський національний економічний університет, має ступінь магістра ділового адміністрування та кандидата економічних наук. У 2009-2010 роках був в. о. міністра фінансів України за часів прем’єрства Юлії Тимошенко, протягом 2014-2015 років був першим заступником очільника Мінфіну.

blank

Ігор Уманський

Міністр розвитку громад і територій: Олексій Чернишов (42 роки). Відомий харківський бізнесмен та інвестор. На початку 2000-х почав співпрацювати з концерном “АВЕК”, засновником якого є впливовий бізнесмен і політик з Харкова Олександр Фельдман. Там кар’єра Чернишова стрімко пішла вгору — він став віцепрезидентом, потім президентом, а згодом і головою наглядової ради концерну. У 2012 році заснував інвестиційно-девелоперську компанію Eastgate Developmen, у 2014 — інвестиційну компанію VI2 Partners. З 28 жовтня 2019 року і до сьогодні обіймав посаду голови Київської обласної державної адміністрації.

blank

Олексій Чернишов

Володимир Зеленський розповів, що наразі тривають консультації із багатьма людьми щодо заповнення вакантних місць у Кабміні.