Сьогодні, 17 липня, у Черкасах відбувся «Форум місцевого розвитку», під час якого було відзначено учасників конкурсу мікрогрантів «Час діяти», який четвертий рік поспіль проводить Благодійний фонд «МХП – Громаді». Перемогли 9 проєктів, ще 16 отримали фінансування від МХП.

Відтак, переможцями стали: “Не пали – компостуй” – Степанецька ОТГ, «Освітній хаб «HAPPY-ХАБ» – с. Шендерівка, «Фізична активність – ліки для здоров’я» – смт Катеринопіль, «Створення пізнавально-рухового простору «Щасливе дитинство» – с. Литвинець, «Простір для відпочинку, розвитку та навчання «МАКІТРА» – с. Чижівка, «Створення туристичного маршруту «Лісовими стежками навколо ірдинського болота» – с. Білозір’я, Відеоспостереження «Безпека громадян – понад усе» – с. Черняхів, «Еколого-історичний маршрут «Мартинівський скарб»-2020» – с. Мартинівка, «Створення інформаційно-комутативного центру у Дирдинській гімназії» – с. Дирдин.

Присутні на Форумі представники ОГТ, переможці конкурсів, громадські діячі змогли, власне, послухати незалежних експертів про основи корпоративної соціальної відповідальності, додаткові можливості залучення коштів  від донорів і міжнародних зокрема. тощо.

blank

«Сьогоднішній форум – це черговий крок до налагодження тісних взаємовигідних партнерських відносин між громадою і бізнесом. Це важливо як для компанії МХП та Благодійного фонду «МХП – Громаді», так і для людей, які проживають на тих територіях, де веде свою діяльність агрохолдинг. Адже ми  навчаємо людей знаходити додаткові фінансові ресурси, вибудовувати комунікації та шукати партнерів, які теж зацікавлені в сталому розвиткові громад, – наголосив у виступі Ігор Лещенко, заступник голови правління МХП з корпоративної соціальної відповідальності.

blank

«Ми зацікавлені в тому, щоб зробити громади потужнішими. І для цього необхідні не тільки кошти МХП, не тільки донорські фінансові ресурси, але і  активність людей. Конкурс мікрогрантів якраз і буде тим інструментом, що допоможе згуртуватися для вирішення проблем і пошуку додаткових можливостей для розвитку громад», – зазначила директорка БО «Благодійний фонд «МХП-Громаді» Тетяна Волочай.

Надважливою називають співпрацю з відповідальним бізнес-партнером голови сільських рад Черкащини, які вже неодноразово беруть участь у конкурсах мікрогрантів від БФ «МХП – Громаді».

«Не вперше беру участь у написанні проєктів від Благодійного фонду «МХП – Громаді», і цього разу ми запропонували одну із найкращих соціальних ініціатив для моєї громади – це проект «Буріння свердловини для забезпечення водою ФАПу»,  – розповіла Наталія Баб’як, староста села Корнилівка  Корсунь-Шевченківського району. – На сьогодні ФАП розташований у старому приміщенні 50-х років, воду носять відрами. А вже скоро, практично за кілька місяців, буде відкрито новий, іде реконструкція. У новому приміщенні буде працювати сімейний лікар, буде денний стаціонар на дві кімнати, окремий кабінет прийому дітей, працюватиме фельдшер. Обслуговуватиме новий ФАП близько 500 пацієнтів, 400 жителів Корнилівки, але прогнозовано, що за кваліфікованою медичною допомогою звертатимуться й жителі сусідніх сіл. Наприклад, у сусідніх Кичинцях немає навіть фельдшера».

blank

«Наша громада цьогоріч подавала п’ять проєктів, два з яких стали переможцями. Хотілось би зупинитись більш докладно на одному, екологічному та просвітницькому, що називається «Не пали – компостуй», – зазначав голова Степанецької громади Олександр Яременко.

blank

За його словами, в останні роки почастішали пожежі на відкритих територіях громади. І це при тому, що комунальним підприємством забезпечено по всій громаді вивезення твердих побутових відходів.

blank

«Ми маємо власний сміттєвоз, сміттєві баки. Працюємо над запровадженням роздільного сміттєзбирання. Проте не всі жителі громади є свідомими, багато хто просто палить сміття, листя. Відповідно виникають пожежі, горить людське майно, велика шкода флорі, фауні, що оточує людські оселі. Проєктом передбачається закупка компостера, буде проводитись роз’яснювальна робота, крім того, для жителів громади буде проведено конкурс «найкращий компострет» і переможець зможе отримати подарунок», – наголосив голова громади.

blank

Довідково: Конкурс мікрогрантів «Час діяти» був започаткований 2016 року. Згідно з його умовами, учасники подають проєкти, а фонд визначає переможців, які отримують на втілення своїх ідей до 50 тис. грн. Перевагу мають проєкти, які несуть у собі освітню та екологічну складові, мають велику цільову аудиторію, спрямовані на розвиток громад, місцевого соціального підприємництва тощо. Важливим плюсом цього конкурсу є те, що громадам не просто дають кошти на реалізацію корисних ідей, а й навчають активних людей грамотно писати проєкти. Робиться це і для того, щоб вони вчилися вигравати ґранти у інших благодійних фондах – як всеукраїнських, так і міжнародних.

Варвара Горова