Канівська громада відстояла у судовій війні приміщення міськради, гаражі та комунальне підприємство «Райтеплоенергія», які незаконно рейдернула собі Черкаська районна рада. І не лише прихопила, а ще й шантажувала місто, вимагаючи з нього гроші «за оренду»!

Як “Дзвін” писав раніше, після адміністративної реформи два роки тому на Черкащині залишилось лише 4 райони, які мають обмежені повноваження і суттєво урізаний бюджет. По факту, новостворені районні ради зависли у повітрі лише через те, що у Конституції записана така адміністративна одиниця як район і викреслити її звідти – непроста справа. Тож законодавці придумали для райрад хоч якесь завдання: як правонаступники передати на баланс громад майно, що було у власності ліквідованих районів. Це вони мали зробити до 1 січня 2021 року. Тобто усі школи, заклади культури, адміністративні будівлі, комунальні підприємства та установи, разом із їхніми автомобілями та комп’ютерами, лампочками та швабрами, працівниками і користувачами мали мирно перейти у відання тих громад, на території яких вони розташовані. Бо ж це і логічно, адже всі ті споруди і заклади були колективною власністю жителів району, тож такою мали б і залишатись надалі. І в більшості районів вчинили по-чесному. Надміру жадібними виявились лише чиновники Черкаської районної ради, бо вирішили залишити собі низку гаражів у Каневі, ціле канівське комунальне підприємство та адміністративне приміщення в центрі містечка. І перелік цих захоплених об’єктів був явно не випадковий, бо все майно – переспективне в плані заробітків. Чесних, і не зовсім. Так, «Райтеплоенергія» роками займалось лише торгівлею піском, намитим для потреб очисних споруд міста Канева (правоохоронці досліджують цю історію у рамках кримінального провадження). А гаражі можна було здавати в оренду. Що ж до адмінбудівлі, то у ній раніше знаходились Канівська райдержадміністрація та райрада, а Канівська міськрада завжди займала тут перший поверх і останні півстоліття суто формально платила за оренду одну гривню на рік. Тож чиновники Черкаської райради вирішили заробляти і на цьому приміщенні: почали вимагати з громади Канева гроші за користування – сотні тисяч гривень! Зрозуміло, що міськрада послала їх куди подалі, тоді вони спробували виселити її звідти через суд. Як вони планували використовувати будівлю далі, перетворити в торгівельний центр чи ресторан – хтозна, можливо, в них уже був план поселити у колишніх кабінетах райдержадміністрації якісь магазини трусів, пилососів чи котячого корму, але місцева влада змобілізувалась, щоб не допустити такого абсурду. Тож Канівська міська рада також звернулась до суду, щоб відстояти право громади на майно, яке вона сама розбудувала, утримувала і обслуговувала, відколи в ньому заклали перший камінь у фундамент, коли про розумак із Черкаської районної ради ніхто ще і не чув, а декого з них ще й фізично на світі не було!

І от нарешті Верховний суд України поставив крапку в цій суперечці, постановивши повернути місту і містянам всі «окуповані» гаражі, комунальне підприємство «Райтеплоенергія» та будівлю міської ради. Та ще й тицьнув загребущих чиновників носом в Закон, нагадавши їм, що «об`єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб`єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу». Тож тепер рахунок між Канівською міською радою та Черкаською районною радою – 4:0. Завдяки зусиллям працівників виконавчого комітету, адвокатів та депутатів (на жаль, не всіх) Канівська міська рада виграла усі судові інстанції і відтепер на її майно ніхто зазіхати не зможе.

До речі, Черкаська районна рада попри тотальну судову поразку продовжує борюкатись за те ж КП «Райтеплоенергія», намагаючись загальмувати його передачу назад в комунальну власність міста. Напевне, за час незаконного володіння чиновники з Черкас всією душею «приросли» до канівського піску, і ніяк не можуть розпрощатись із його «зеленим» шурхотінням у кишенях, чи-то, ой, даруйте, в самоскидах. І також дуже цікаво, чи після остаточної передачі всього майна у власність громади правоохоронці нарешті протруть скельця своїх «біноклів» і звернуть увагу на тих ділків, які кілька років поспіль експлуатували чуже майно, примусивши їх повернути громаді все «нажите непосильною працею»?..

Варвара Горова

Рішення суду можна переглянути тут: