30 вересня в залі засідань районної ради відбулася зустріч сільгоспвиробників з народним депутатом України Андрієм Стріхарським. Захід відбувся за ініціативи аграріїв Шполянського, Городищенського та Катеринопільського районів, а головною темою для обговорення став законопроект, який має запустити ринок землі сільськогосподарського призначення в Україні, пише Ольга Качан у «Шполянських вістях».

Досі Верховна Рада регулярно продовжувала мораторій на продаж землі. У свою чергу фермери, керівники інших сільськогосподарських підприємств вважають недопустимим ухвалення найближчим часом згаданого закону без доопрацювання, у такому вигляді, як законопроект є натепер. З таким проханням вони й звернулися до депутата А.П.Стріхарського, аби під час голосування за згаданий Закон він враховував думку селян. Найбільше їх турбує той факт, що після його ухвалення право купувати українські землі можуть отримати іноземці.

Поряд з сільгосптоваровиробниками з трьох районів на зустріч прибули три депутати Черкаської обласної ради Олександр Лупашко, Михайло Морозюк та Олександр Коваленко, завітали представники районних рад з Городища та Шполи, а також керівники Шполянської, Матусівської та Лип’янської об’єднаних територіальних громад, сільські голови та інші зацікавлені громадяни.

Ще до прибуття столичного гостя модератор заходу, директор СТОВ «Іскрене» Тетяна Ляшенко озвучила Звернення до народного депутата А.П.Стріхарського від сільгосптоваровиробників. Серед іншого у ньому йдеться про те, що виділених урядом чотирьох мільярдів гривень, яких нібито має вистачити на перший квартал наступного року для субсидування купівлі землі малими і середніми господарствами, явно замало. Цих коштів може вистачити лише для підтримки малих фермерів, тоді як середнім господарствам доведеться конкурувати з іноземцями. У Зверненні наголошується і на недопущенні продажу, можливо й завуальованого, українських земель російським олігархам. Не меншою загрозою для наших сіл залишаються великі холдинги й іноземні компанії, які використовують так звані «летючі бригади» для обробітку землі. Водночас соціальна сфера сіл залишається без підтримки, адже крупним землевласникам вони не потрібні. Це може призводити до соціальної напруги на селі та зростання безробіття.

Звертаючись до присутніх представників аграрної сфери, народний депутат Андрій Стріхарський запевнив, що за законопроект про ринок землі поки ніхто не голосуватиме, натомість він відправлений на доопрацювання.

Фермер, депутат обласної ради Олександр Лупашко з Городищини потиснув руку депутатові Верховної Ради А.П.Стріхарському за те, що він пообіцяв не голосувати за законопроект про ринок землі у такому вигляді, як він є натепер. Він запевнив, що сільгоспвиробники не проти ринку землі, але, висловлюючи думку своїх земляків, вважає, що купувати її можуть громада або держава. При цьому поінформував колег, що нещодавно був свідком, як невідомі люди з планшетами і невідомою метою обходять земельні наділи в районах, не представляючись навіть керівникам сільгосптовариств.

Як вважає директор СПОП «Агро-Прогрес» Василь Колісник (фото справа вгорі), зараз вже необхідно прибрати зі згаданого Закону слова про сплату орендної плати за користування землею в розмірі не менще трьох відсотків. Адже це сприяє заниженню сплати коштів за користування земельними паями та сплати податків деякими сільгоспвиробниками. Крім того, обов’язково має бути обмеження на кількість придбаної землі. В.В.Колісник також попросив народного депутата донести до Президента В.О.Зеленського інформацію про нинішній стан закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, які можуть призвести до збитків, а то й розорення деяких сільгоспвиробників. Мається на увазі їх заниження, в той час як ціни на пальне і хліб зростають.

Уродженець Соболівки Віктор Свердел поцікавився, чому нинішні керівники держави майже відразу після приходу до влади звернули увагу саме на продаж землі. І чому досі не постає питання про покарання того чиновництва, яке довело людей до зубожіння, яке грабувало агропромисловий комплекс.

А депутат Черкаської обласної ради Олександр Коваленко з Катеринопільщини висловив побажання, аби у вищих ешелонах влади аграрним питанням займалися справжні професіонали, бо як стверджує, зараз із цим виникають проблеми.

Були й такі фермери, які висловлювали сумніви, що вони зможуть придбати паї, які сьогодні обробляють, навіть у своїх родичів. Адже на це може просто не вистачити коштів. Порушували питання про труднощі при зверненні за кредитами для дрібних фермерів, відносин з правоохоронними органами у випадку конфліктних ситуацій та ін.

Вислухавши думки та пропозиції шполян, а також представників аграрної сфери сусідніх районів, народний депутат Андрій Стріхарський пообіцяв взяти їх до уваги під час доопрацювання та голосування за законопроект про ринок землі. «Якщо вищезгаданий та інші законопроекти будуть йти врозріз з інтересами суспільства, я впевнений, що мої колеги їх не підтримають», — запевнив він. Депутат також пообіцяв через своїх помічників надати відповіді на інші звернення громадян.