Господиня Наталія Колодонос із Золотоніщини готує манники за рецептом своєї бабусі. Робить їх з різними начинками: кисломолочним сиром, родзинками, яблуками, маком, лівером та м’ясом. Приготування цієї страви порівнює зі східними мистецтвами бою, де головне — швидкість та спокій. Суспільному розповіла: рецепт передається від матері — дочці та має історію в пів століття.

Павлівщанка пані Наталія з дитинства куховарила разом із мамою та бабусею:

“Це в мене якось, як то кажуть, у крові. Ще з десяти років торти пекла”.

Саме мама і бабуся передали їй в спадок сімейні рецепти:

“Як розказувала моя 87-річна бабуся, манники виникли у нас на Золотоніщині, на Черкащині. Тоді в 1970-ті роки люди їх готували на виряджання, хрестини, похорони, дні народження. Без цієї страви не обходилося жодне застілля”, — поділилася господиня.

Нині жінка відтворює ту саму рецептуру, як і 50 років тому, тільки робить все в сучасних умовах. У начинку класичних манників пані Наталія кладе кисломолочний сир та родзинки:

“Літр молока. У мене магазинне, підсолюємо, додаємо чотири ложки цукру та пачку ванільного. Опісля кип’ятимо. Як закипіло, засипаємо 13 ложок з гіркою манки й перемішуємо. І — заварюємо. Якщо ложка стоїть — манка готова. Саме така консистенція манки повинна бути”.

Аби загорнути начинку до каші, господиня розповіла, що додає шматочок масла.

“Воно тоді таке мʼяке, немов шовкове, і гарно зліплюється. І швидко-швидко рухаємося та робимо. У мене виходять великого розміру. Нічого страшного якщо гаряче, масу потрібно розплескати в такий ляпанець. Туди кладемо начинку, притримуємо руками та зліплюємо манник. А тоді приліплюємо шовчики, й — виходить красота”, — розповіла технологію виліплювання господиня.

Для того, щоб манники не розвалювалися, зі слів господині, серед “інгредієнтів” — спокій та швидкість:

“Одна дівчина написала: «Приготувала ваші манники, так в мене вся кухня була в манці та кисломолочному сирі». Хочу виокремити, що коли робимо їх, то без рукавиць, бо липне. Руки мають бути без нічого. Перед смаженням занурити в збовтане яйце, а от коли уже смажити, то олія нехай трохи пошкварчить і почне закипати. Тоді манники будуть зарум’янені й матимуть гарний вигляд”.

Як зазначила пані Наталії, до столу страву подає разом зі сметаною.