В Черкасах сортувати сміття ніхто не збирається, а сміттєві баки встановили “аби були”. Саме такий основний лейтмотив читається у відповіді на інформаційний запит Dzvin.media, “про авторів ідеї та стратегію роздільного збору сміття” підписаного заступницею міського голови Черкас Людмилою Бордунос. Адже, чиновники мерії, аби підготувати відповідь, навіть просили їм дати додатковий час “у зв’язку з великим об’ємом запитуємої інформації”.

Утім, як виявилось, жодної інформації, і найгірше – ідеї, в мерії не виявилось. Роздільні смітники два роки тому у місті поставили чи то для краси, чи через те, “що ж в ЄС теж такі стоять”, чи то для того, щоб хтось “відмив” на них копійчину…

Безперечно, Україна це Європа, але поки лише географічно. Ментально ж ми якщо і Європа, то тільки середньовічна.

“Черкаська міська рада рішення про встановлення сміттєвих баків для роздільного збору сміття не приймала… У 2018 році комунальним підприємством “ЧЕЛУАШ” було придбано за кошти міського бюджету 42 урни для роздільного збору сміття… і КП “Дирекція парків” встановлено ще 141 бак”, – відповідають в мерії.

Тобто два комунальні підприємства просто за кошти міського бюджету захотіли “погратися в Європу” і їм на це дали кошти. Вони встановили баки для роздільного збору сміття в які, як і передбачалося, ніхто не сортує сміття, а кидають усе підряд. І два роки в міській раді ніхто не задав цілком логічне питання: “А чому щось пішло не так і хто винен у розтраті бюджетних коштів?”

blank

Немає нічого гіршого в реформах, як їх імітація. Далі, у відповіді читаємо, чи то невдале формулювання відповіді, чи то повний абсурд:

“Кошти з міського бюджету не витрачаються на “утилізацію сортованого сміття”. Місце складування твердих побутових відходів здійснюється на полігоні в селі Руська Поляна”…

blank

Тобто, взявши в лапки “утилізацію сортованого сміття”, в міській раді визнають, що ніякого сортованого сміття не існує, адже, очевидно, що його в урнах, саме “сортованого”, просто немає. І сміття вивозять на сміттєвий полігон і закопують у руськополянських лісах. Знову ж таки, за два роки в міській раді ніхто не задався питанням, що після закупівлі урн для роздільного збирання сміття, треба роздільно його і утилізувати чи переробляти, бо інакше, якщо сміття, як і зі звичайних урн, їде на те ж сміттєзвалище, – навіщо ті урни?

Далі, традиційно для чиновників, яким нема як пояснити свою “тлінність буття на посаді”, у відповідь на конкретні питання, аби відповісти хоч щось, як школяр, що недовчив матеріал до уроку, починають “лити воду” і розповідати про те, чого ніхто не питав. Так, і у документо-творінні пані-заступниці мера Людмили Бордунос 40 % відповіді на запит журналістів про роздільне збирання сміття у місті, присвячено утилізації медичних відходів з черкаських лікарень… Тема, звичайно, теж цікава, з огляду на загальний, традиційно катастрофічний стан збору і утилізації сміття  в місті, але ж це тема іншої розмови…

blank

Звичайно, можна списати невикористання встановлених за бюджетні кошті баків для сортування сміття черкасцями за призначенням на їх темність, дремучість, неєвропейськість. Але ж як черкасці мали враз просвітлитись і почати  сортувати сміття? Їм же треба було пояснити важливість цього процесу, роз’яснити, що з того має отримати місто і кожен містянин, розрекламувати врешті решт, що саме так чинять справжні європейці. Та, зрозуміло, з цим ніхто не заморочувався, бо ж, згідно з відповіддю пані Бордунос, міська влада ні сном, ні духом, про ці баки не відала. Типу. Жодної програми в місті щодо роздільного збору сміття не діє. Більше того, в самій мерії працівники лише частково розділяють тільки макулатуру. Тож, виходить, черкаські чиновники на роботі не сортують сміття, а звичайні черкасці раптом мали на вулицях розділяти сміття по різних уранах? На них це мали якісь вищі сили навіяти?

До слова, згідно ж цією ж відповіддю, тільки в одній школі Черкас – №31, і то, з ініціативи самих школярів, намагаються сортувати сміття. Однак, з огляду на сказане вище, – це все даремна праця. А “роздільні” урни на міських вулицях – звичайні “понти” певних посадовців, за які місто заплатило з нашої з вами кишені.

blank

Тобто, підбивши підсумок, чиновники в Черкаській міській раді існують лише для того, аби отримувати гарні, європейські зарплати і премії. А містяни самі мають самоорганізовуватись і будувати “Європу” в місті. Правда ж, не треба в черкаських школах і садочках дітей змалечку привчати сортувати сміття в окремі баки? Правда ж, чиновники не повинні показати приклад, і почати в міській раді розділяти пластик, папір, скло по різних баках? Правда ж, що муніципальна інспекція не повинна робити попередження містянам, хоча б інколи проводячи рейди, за викуте сміття не в той бак? Не потрібно заохочувати установи і підприємства міста, які сортують сміття? Зробити нижчим тариф на вивезення сміття для ОСББ, що сортують побутове сміття? Достатньо просто встановити за бюджетні кошти баки і чекати поки містяни самоорганізуються без допомоги адміністрації міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Афера на грані ідіотизму: з немовлят в Черкасах беруть гроші за вивезення “негабариту”

От тільки в цивілізованих країнах, таких як, наприклад, сусідня Чехія, де чиновники на своєму місці і не “імітують Європу”, а реально її будують, ще з дитячого садочку маленьких чехів привчають сортувати сміття. А на сортованому смітті муніципалітети заробляють, таким чином зменшуючи розмір плати для мешканців за вивіз відходів. Але то ж не про нас, українці значно розумніші за всіх, самі якось навчаться. Якось воно буде. Анархія ж, як відомо – мати порядку. До речі, гарний, а головне – чесний слоган для міста.

blank