На період паломництва хасидів в Умані запрацювали обмеження. Як розповіла Суспільному речниця Головного управління Нацполіції області Зої Вовк, заборони стосуються і місцевих, і прочан. За дотриманням правил вже пильнують правоохоронці.

У місцевих магазинах полиці з алкоголем обмотані сигнальною стрічкою, і на вході розміщене попередження про заборону його продажу, пояснила касирка Олена Адаменко:

“Я думаю, що у ситуації яка в нашій країні – це дуже важливо. Вранці ми все перекрили і заборона надійшла від місцевої адміністрації, що продавати алкогольні напої не можна”.

Також, додала касирка, полиці з іграшками ревізували і прибрали звідти іграшкові пістолети, на які теж була заборона.

Жителі Умані таку заборону підтримують, однак, зі слів місцевої жительки Аліни Суботи, її хвилює велике скупчення людей в умовах воєнного стану:

“Деякі на користь – заборона алкогольних напоїв, посилений контроль, але дуже великий приплив населення. Хвилююся за себе і за дитину, щоб не було ніяких ракетних обстрілів”.

Уманчанка Тетяна працює продавчинею на хасидському кварталі. Вона розповіла, що їй обмеження не заважають: “Ми коштом паломників працюємо і живемо. Однак цього року їх приїхало значно менше”.

Як пояснив місцевий житель Євгеній, для міста святкування Рош га-Шана важливе, бо це дає змогу містянам заробляти. Він четвертий рік працює на хасидському кварталі: “Зараз роботи в місті майже немає, воєнний стан. Всі працюють тут. Паломники нам допомагають тим, що дають якусь роботу”.

Місцевим жителям та гостям Умані не можна перебувати у хасидському кварталі без перепусток. Олександр Фомішин разом з дружиною приїхав з Маріуполя і розповів, що вперше спостерігатимуть наживо за святкуванням: “Ми чули і по телевізору бачили, а наживо будемо спостерігати вперше. Наразі тут треба перепустка, щоб пройти, а так то все добре”.

Зі слів речниці Головного управління Нацполіції області Зої Вовк, обмеження стосуються також пересування транспорту та паркування. Аби убезпечити всіх: і місцевих, і гостей, працівники поліції ведуть роз’яснювальні бесіди: “Поліцейські нагадують про дотримання правил повітряної тривоги та комендантської години. Наразі ми виявили кілька порушників, із ними проводиться превентивна робота”.

Паломники святкуватимуть Рош га-Шана з 25 до 27 вересня. Хасид Нахман до Умані приїхав вшосте. Зі слів чоловіка, пропустити паломництво цьогоріч теж не хотів. Обмежень буде дотримуватися, а війни не боїться: “У це свято дуже важливе. Нам треба приїжджати, дуже важливо молитися, щоб ця війна скінчилася. Дуже важливо молитися, що переможе Україна».

Як розповіла міська голова Умані Ірина Плетньова, організація свята під час війни — це подвійна відповідальність: “І мешканці міста, і влада переживає, щоб це не завдало шкоди нашому населенню, щоб не було ніяких диверсій”.