На початку осені погода радує українців теплом та сухістю. Останнє тепло сонячних променів, яке увірвалося між спекотним літом та морозяною зимою, уже з відчутною прохолодою осінні вечори, неповторні пейзажі лісів та парків, що вкриваються золотим листям… Прихід такого стійкого антициклону в народі називають «бабиним літом».

Характерною ознакою бабиного літа є павутиння, що літає в повітрі. Її виділяють павуки різних родин. За однією із версій саме від павутини, що літає, («лето», «літо») та міфологічної Баби (пора року, коли в сузір’ї Велеса видно Плеяди, які в народі називають Бабами) походить і назва «Бабине літо». За стародавні­ми віруваннями, ця пора ділить рік на дві частини: коли Баби пока­зуються навесні, починається літо, восени – зима.

Ще за однією версією походження такої назви пов’язане з повір’ям, що теплі дні восени начаклували відьми. Підтвердженням цього вважали нитки павутиння, які літали в повітрі і були схожі на сиве волосся.

«Бабське літо» або «бабине» є однією з давніх українських назв місяця вересня. За спостереженнями фольклориста Якова Головацького: «Зовут також сей місяць «вересень», «бабське літо» для того, що баби свої роботи порают, полотна добілюют, дещо в городах…».

Як називають бабине літо в інших країнах

У Сербії наше «бабине літо» називають «Михайловим влітку». В Македонії та Болгарії – «Циганським літом». В Італії – «літом Святого Мартіна». У Португалії носить назву «Літо Св. Мартинью» або «Веранику» (Літечко), в Нідерландах  – «післяліття».

У Північній Америці – це «індіанське літо», у Франції – «літо Святого Дені». В  Іспанії є одразу кілька найменувань бабиного літа – «літо Св. Мігеля» (якщо воно настало в серпні – вересні) і «літо Св. Мартіна» (якщо воно прийшло в жовтні – листопаді), а також «літо Св. Жуана Батіста» або «літо Св. Жуана».

Народні прикмети

Наші спостережливі предки визначили чимало прикмет для прогнозування погоди через бабине літо. Ось найпоширеніші із них:

Якщо вночі холоднішає, а вранці піднімається туман – скоро бабине літо.

Полетіли шпаки на південь – чекай теплих днів.

Якщо бабине літо коротке, то це до сніжної зими.

Довго тепло трималося –  будуть люті морози, потрібно готуватися до холоднечі.

Врожаї на майбутній рік будуть поганими, якщо бабине літо затягнулося.

Багато павутини на бабине літо – до ясної осені та холодної, сніжної зими.