Житель села Галаганівка на Черкащині Олександр Солодар встановив дома гібридну електростанцію, аби не залежати від графіків відключення світла. Три сонячні панелі розташував на даху свого приватного будинку місяць тому. Відтепер у години відсутності централізованого електропостачання, ця станція забезпечує всі побутові потреби його сім’ї, розповідає Суспільне.

Будинок родини Солодар, коли вимикають централізовану подачу електроенергії, від знеструмлення рятує сонячна електростанція, основним елементом, якої чоловік називає акумулятор у п’ять кіловатів, який розташований у кухні.

“Він із заходами безпеки, із мінікомп’ютером, зв’язаний із мережею за допомогою вайфаю. Тобто він працює в автономному режимі до нього звертатися не треба”.

Роботу гібридної станції, в якій передбачена можливість дозарядити акумулятори використавши енергію з мережі або з генератора регулює інвертор.

“Якщо є потреби в будинку і є сонце, він забезпечує скільки потрібно та забирає з сонячної електроенергії. Якщо немає сонця — він забирає з мережі”, — пояснив пан Олександр.

Сонячні панелі господар встановив місяць тому.

“Коли я вивчав це питання, то на Київщині п’ятиакумуляторна станція коштувала 10 тисяч доларів. Ну, і врешті, я знайшов черкащан, де сонячна електростанція в межах п’яти – пʼяти тисяч чотириста доларів, це дорого, це неокупно по виробництву. Були періоди, коли світла не було в мережі по 12 годин на добу. Але станція вирішувала ці проблеми не один раз”.

Наразі сонячна електростанція забезпечує всі побутові потреби його сім’ї.

“Ці сонячні панельки дозволяють виробляти в межах чотирьох кВ/год електроенергії. У мене вдень від сонця працюють електроплита, два холодильники, бойлер, водяний насос, комп’ютер освітлення. Все це працює”.

Пан Олександр додав, що це становить половину загального споживання.

“Вироблено станцією 259 кВ/год, якщо по чотири пʼятдесят — стільки зараз, це майже тисячу гривень економії”.

Взимку, потужностей сонячної станції для автономного функціонування приватного будинку, може не вистачити, розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

“Якщо брати, наприклад, січень, то в січні сонячні батареї працюють на 10-12% від загальної потужності, то там всього буде п’ять, сім, вісім днів сонячних, до 10 днів сонячних. При цьому батареї не будуть працювати на повну потужність, щоб навіть в ці дні повністю задовольнити потреби в електроенергії”, — деталізував пан Олег.

Разом з тим, додав, що наявність сонячних дахових панелей зменшує залежність людей від стану енергетики України.

“В Україні необхідно в буквальному сенсі впроваджувати встановлення сонячних панелей на приватних будинках, на багатоквартирних будинках, на бізнес-центрах, всюди”.