Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження Черкаської міської ТВК. Відповідне рішення було ухвалене на сьогоднішньому засіданні. Комісія встановила систематичні порушення Черкаською міською виборчою комісією Конституції України і законів України та достроково припинила повноваження усього її складу.

При цьому було встановлено, що місцеві організації політичних партій, які мають право подання кандидатур до складу вказаної виборчої комісії, можуть не пізніше 24 години 14 червня 2018 року подати до ЦВК кандидатури для включення до її складу.

Також Комісія звернулася до Головного управління Національної поліції в Черкаській області та передала копії матеріалів для проведення перевірки наведених у них обставин та вжиття заходів реагування відповідно до законодавства України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політичний прецедент: на остаточне відкликання черкаських депутатів піде ще місяць

Нагадаємо, що за народною ініціативою опоненти міського голови збирались відкликати 5 депутатів-перебіжчиків, які доєднались до промерської більшості, “обмінявши” партійні мандати на грошові посади. Під відкликання потрапляли:  Максим Шадловський (Партія “Вільних демократів”), Максим Скорик (ВО “Черкащани”), Віталій Косяк (Радикальна партія), Тетяна Чорнобіль та Альона Цегвінцева (Партія “Вільних демократів”).

Принципову роль у процедурі відкликання мала відігравати саме міська ТВК на чолі з Володимиром Матюшею. Саме ТВК здійснювало перевірку зібраних за відкликання депутатів підписів. Також ТВК мало звертатися до вищих керівних органів партій, які б і приймали остаточне рішення про відкликання обранців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політичний цирк в Черкаській міськраді: «корона» Бондаренка, «недовідкликані» депутати і сумнівні рішення

Попри абсурдні заборони судів здійснювати кроки по відкликанню, в рамках забезпечення позовів депутатів, міська ТВК таки ухвалила постанови про обрання наступних за списком кандидатів. Утім, оголосити обраних наступних за списком обранців ТВК, знову ж таки через суд, не дали.

На сьогодні всі «недовідкликані» депутати беруть участь в сесійних засіданнях, хоч це є порушенням закону, оскільки варто дочекатись рішень судів, що мають поставити крапку в історії, хто депутат, а хто вже ні.

Цікаво також, що нещодавня перевірка ЦВК міської ТВК за скаргами “недовідкликаних” депутатів порушень у її роботі не виявила. Юридичних. Проте, як бачимо, політичні причини переважили. Так що нинішнє рішення можна зарахувати як очко на користь міського голови. Проте, це тактична перемога. Відповідь, передбачаємо, не забариться.