Як повідомили у прес-службі ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Групи МХП, незабаром представники громадськості, журналісти зможуть знову побувати на очисних «нашорябівського» підприємства у селі Степанці, що на Канівщині. Тут заплановано публічне здійснення забору зразків води у місці її скиду в річку Росава за участю фахівців лабораторії підприємства та незалежних експертів. Обидві лабораторії паралельно проведуть відповідні дослідження й аналізи, а отримані результати на ПрАТ «Миронівська птахофабрика» обіцяють опублікувати у ЗМІ для ознайомлення всіх бажаючих. Так, в черговий раз МХП демонструє свою відкритість для громадськості щодо перевірки екологічної ситуації на своїх підприємствах.

До речі, журналісти нашого, як і багатьох інших видань, можуть підтвердити слова працівників ПрАТ «Миронівська птахофабрика» про їх відкритість перед громадськістю та ЗМІ. Так, лише в цьому році для журналістів із обласних та загальноукраїнських видань було організовано кілька прес-турів на майданчики по вирощуванню птиці, у забійні цехи та на очисні споруди на річці Росава. На власні очі представники ЗМІ бачили процес вирощування курей, підготовку м’яса до продажу та очищення води.

Принаймні, тоді усі переконалися, що на «Миронівській птахофабриці» діє суворий контроль очистки використаної води. Адже, лише пройшовши всі необхідні етапи на очисних спорудах, вона потрапляє до річки Росава. Цікаво, що моніторинг скидів до водойми відбувається кожні 7 днів, хоча законодавчо встановлена вимога раз у 10 днів. Так підприємство додатково себе контролює.

На власні очі журналісти побачили, що перед тим, як потрапити в річку, використана вода проходить кілька етапів очищення. Спочатку відбувається груба механічна очистка води. Потім вона надходить до очисних споруд, де проходить біоочистку бактеріями.

Біоочищення відбувається в так званих аеротенках (біологічних реакторах) за допомогою активного мулу – системи мікроорганізмів, що взаємодіють між собою та із забрудненою водою. Простіше кажучи, ці мікроорганізми живуть за рахунок того, що міститься в стічних водах, і таким чином очищують їх. Якщо якість стоків після цього не відповідає встановленим нормам, їх відправляють на доочистку. Після проміжних резервуарів вода надходить на ультрафіолетове знезараження. Далі стічні води перекачуються насосами на вузол обліку та до водойми. Аналіз відібраної води здійснюється у відповідності до гранично допустимих норм для скидів води, встановлених Департаментом екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

«Постійний контроль за якістю скидів гарантує відсутність порушень встановлених показників. Саме це дає впевненість в тому, що птахофабрика не забруднює річку Росава», – переконують керівники ПрАТ “Миронівська птахофабрика”.

blank

Та попри ці незаперечні факти, з боку окремих громадських активістів, зокрема, представників Нацкорпусу Черкащини, відбуваються постійні інсинуації навколо екологічних питань у роботі ПрАТ «Миронівська птахофабрика», особливо щодо забруднення підприємством річок Росава та Рось.

Так, нещодавно активісти Нацкорпусу із сумнівними екологічними експертами влаштували “нічне шоу” на очисних МХП. Вони виклали у соціальних мережах відео, де серед ночі ведуться зйомки нібито із місця зливу у річку з очисних підприємства. Далі «кіношники» із Нацкорпусу безапеляційно заявляють: «Птахокомплекси “Наша Ряба” щоночі забруднюють води річки Росава… Знайшовши місце викиду нечистот, ми взяли зразки води для аналізу та віддали її до незалежної лабораторії. Отже, результати дослідження уже готові і сьогодні ми можемо говорити про реальну загрозу птахокомплексів “Наша Ряба” для екології Черкащини».

Тоді і у фахівців “Миронівської птахофабрики», журналістів та й багатьох черкащан виникли великі сумніви щодо такого «нічного експерименту» громадських активістів: чому вони діяли саме уночі та, відповідно, яку воду вони брали для аналізу і в якій лабораторії її досліджували? Відповідно, все те «нічне шоу», даруйте, попахувало добре спланованою заказухою … До речі, результати так званих досліджень отієї незалежної лабораторії так і не були оприлюднені. Все закінчилося лише палкими промовами та ґвалтом активістів…

Отож, щоб припинити всі ці інсинуації та чорний піар, спрямований на підрив авторитету такого потужного національного виробника, як МХП, на підприємстві знову проведуть незалежні перевірки якості води, яку, після очищення, воно скидає у річку Росаву. Саме сюди керівництво ПрАТ «Миронівська птахофабрика» незабаром запросить журналістів, представників громадськості, усіх бажаючих…

Як кажуть, краще раз побачити на власні очі, ніж дивитися «нічні шоу» активістів за викликом…

А за більш детальною інформацією щодо відвідин очисних ПрАТ «Миронівська птахофабрика» можна звертатися до прес-служби підприємства за тел. – 050 – 414 74 15 (Оксана Білик).