16 вересня, в Україні стався землетрус. Його магнітуда склала 5,3 бала за шкалою Ріхтера. Підземні поштовхи відчувалися на Одещині, Миколаївщині, Вінниччині, Черкащині, Кіровоградщині, Дніпропетровщині та Черкащині. Пише “Експрес“.

У соцмережах пишуть, що поштовхи відчували на Канівщині, Умаанщині, Звенигородщині, в Черкасах. У людей хиталися меблі, штори, люстри, відчувалось запаморочення.

blank

скрін з групи “Типові Черкаси”

Повідомляється, що епіцентр землетрусу знаходився у Румунії, але крім України, його також відчули у Молдові та Болгарії.

Нагадаємо, землетруси в Україні — рідкість. Останній помітний стався в Одеській області 14 січня 2023 року. Магнітуда цього землетрусу становила близько 4,6 бала за шкалою Ріхтера.

Науковці прогнозують ще один землетрус в Україні

Землетрус силою у 7-7,5 балів може статися в нашій країні у найближчі роки, вважають науковці. І знову ж таки, його епіцентр може розташовуватися в сейсмоактивній зоні Вранча.

“У цій зоні виникають глибокофокусні землетруси на глибинах від 140 до 180 кілометрів. Там розряджається величезна кількість енергії, яка у вигляді землетрусу розповсюджується практично на всю територію України. Тому, дійсно, певна небезпека є. Адже чим довше накопичується енергія, тим потужнішим може бути землетрус”, – розповів місяць тому ТСН.ua Олександр Кендзера, директор Інституту геофізики ім. С. І. Субботіна НАН України.

При цьому небезпека від такого потужного землетрусу існує лише на південному заході Одеської області.