Цього дня в старі, де – добрі, де – не надто, часи так само закінчувався навчальний рік, а слідом починалися “звіти” про підготовку установ і організацій до пори канікул та відпусток. Власне – тривали у найактивнішій фазі, бо починалися мало не після Першотравневих. Проілюстрував як про початок відпочинкового сезону писали черкаські газети розповів краєзнавець Борис Юхно.

“Знову відкрився будинок відпочинку “Україна” в Соснівці. Розпочався весняно-літній сезон. Нині тут відпочивають 230 чоловік. Це працівники споживчої кооперації Донецької, Полтавської, Луганської, Черкаської областей. Одержано проектну документацію майбутнього нового корпусу будинку відпочинку. Найближчим часом тут почнуться будівельні роботи”.
(14 травня, 1967 рік)

“Перших відвідувачів прийме найближчими днями новий кафетерій, збудований на центральному ринку Черкас. Тут же відкривається магазин кулінарії і напівфабрикатів. Цієї весни вже відкрилися два нових павільйони-кафе по вулиці Шевченка. А на вулиці Зеленій почала працювати шашлична. Літні павільйони оригінальної конструкції незабаром збудують в Комсомольському сквері”.
(28 травня, 1967 рік)

“Над Першотравневим парком в Черкасах лунають паровозні гудки. Ні, це не від залізниці, яка проходить недалеко. Тепер у парку діє своя залізниця – дитяча. Що з того, що вона нікуди не може доставити пасажирів: звідкіля ви відправилися у поїздку, в те ж саме місце повернетесь, зробивши кілька кругів по 170-метровому залізничному кільцю. Зате все тут, як на справжній залізниці: біжить по насипу колія, паровоз тягне за собою вагони, а шлях йому відкриває семафор. І навіть депо своє тут же”.
(14 травня, 1972 рік)

“Завершується підготовка до відкриття літнього сезону в заміській зоні відпочинку в Сокирному. Бази підприємств, установ і навчальних закладів зможуть одночасно прийняти на відпочинок 5 тисяч черкасців. Добре обладнали свої оздоровчі бази завод “Хімреактив”, управління автомобільного транспорту і хлібопродуктів, шовковий комбінат. Закінчується будівництво кафетерію і магазину на базі відпочинку хімічного комбінату. Відкриють у Сокирному їдальні завод “Фотоприлад” і м’ясокомбінат. В заміській зоні розширюється літній кінотеатр “Ялинка”.
(19 травня, 1972 рік).

“На початку червня відкриваються заміські піонерські табори “Орлятко”, “Чайка” і “Україна”. Крім того, діятимуть табори при всіх школах міста. На базі підшефних сільських шкіл створюються табори праці і відпочинку для юних черкасців”.

“З наближенням літа швидко зростають пасажирські перевезення на транспорті. Щойно перейшли на літній розклад руху автотранспортники. Ним передбачено значне збільшення числа рейсів міжміського сполучення з Черкас. Відкрилася нова лінія, яка зв’язала наш обласний центр з Тернополем. До речі, Тернопіль – перше місто на заході України, з яким Черкаси мають автобусний зв’язок. Введені додаткові рейси автобусів на Одесу, Умань, Канів, на Городище через Ірдинь. З черкаських автостанцій нині щодня відправляються лініями міжміського сполучення близько 300 автобусів. Уже більше місяця працюють за графіком літньої навігації авіатори. В ці дні з черкаського аеропорту почали курсувати літаки на Ворошиловград і Сєвєродонецьк. Збільшилась частота руху на Одесу, Харків і Полтаву, на Жашків і Маньківку. З 1 червня вводиться рейс Черкаси – Драбів – Київ – Черкаси”.
(24 травня, 1973 рік)

“Завод продовольчих товарів Чорнобая підготував до літа чудовий подарунок: тут розпочато випуск нового безалкогольного напою “Ісінді”. Його виготовляють за рецептом грузинських харчовиків, які ж і постачають головні складові. У торговельну мережу надходять і такі новинки, як напої “Ананасовий”, “Гроно”, “Грушевий”, “Мандариновий”. Незабаром з’являться “Калиновий” і “М’ятний”.
(27 травня, 1987 рік)