Жителька села Білозірʼя, що на Черкащині, Наталія Трохименко город, де раніше вирощувала картоплю та кукурудзу, засадила хризантемами. Тому що мріяла про квіткову плантацію. Тепер щоранку з доньками приходять милуватися квітуванням королеви осені та усією родиною проводять фотосесії, розповідає Суспільне.

Пані Наталя жартома свій город називає “моє королівство”. На ньому нині росте понад тисяча кущів хризантем, які за їхнє пізнє та яскраве цвітіння називають “королевами осені”. Є заввишки від 20 сантиметрів і до метра, кулясті, півоноподібні чи з гострими, мов голки, пелюстками.

“Ми вирощували картоплю, продавали картоплю, але з кожним роком урожай то є, то немає. А потім вирішила, посаджу трошки хризантем своїх. Вони мене так захопили, що з кожним роком все більше і більше, і так засадили ціле поле”.

Спочатку квітують ранні сорти хризантем, потім — середні, а тоді вони передають естафету краси пізнім сортам, що радують господиню аж до заморозків.

“Коли вони квітнуть, приходять на фотосесії люди, купують, вибирають собі, яка подобається квітка, я викопую їм. У мене дві дочки: девʼять і пʼять років, то ми фотографуємося майже кожного дня”.

Захоплення хризантемами не можна зупинити — пані Наталія поруч з дорослими рослинами висаджує живці нових сортів. Додала, що незабаром отримає замовлені 12 нових сортів.

“Більшість людей не вірять, як з маленького живця, з гілочки, виросте шар на осінь. Ні, він за три-чотири місяці виростає отакий гарний шар. Хризантема — це королева осені. Вона найяскравіша і в осінні похмурі дні зачаровує своєю красою”.

Зі слів пані Наталі, деякі хризантемові кущі виростають до майже метра в діаметрі:

“Скільки точно у мене кущів — не рахувала, але більше тисячі, десь так. І понад сто сортів десь. Деякі виростають сантиметрів 80, мабуть, а оті більші, то там, мабуть, десь метр в діаметрі.

Та додала: з квітами клопоту більше, ніж з картоплею, бо вони потребують любові і турботи:

“З хризантемами більше роботи. З картоплею що: посадили, пропололи, обробили. А тут постійний треба догляд. Дивитися, щоб ніякий шкідник не напав, ніяка хвороба не напала, постійний полив – це не так легко”