Скандальну справу вбивства першої дружини черкаського бізнесмена Сергія Гури, як і справу про його власне вбиство, забрали розслідувати до столиці. Попри те, що місцеві правоохоронці практично завершили збирати доказову базу і вже практично готові були передавати все до суду. Інформацію про це підтвердив у коментарі нашому виданню прокурор Черкаської області Сергій Овчаренко.

Нагадаємо, депутата Черкаської облради, екс-заступника мера було застрелено у центрі міста в офісі 24 травня. Його вбивцю Миколу Гончара затримали на місці. Згодом Гончар дав свідчення, що в нього на очах 15 років тому Гура застрелив свою дружину. Тіло знайшли там, де вказав Гончар, необхідно було провести експертизу ДНК, зразки для якої довелося брати у родичів загиблої за кордоном. Однак попри початкову динамічну роботу правоохоронців, обидві справи раптом “зникли” із новинних стрічок через відсутність руху.

За словами Овчаренка, як і в ситуації із справою щодо вбивства депутата міськради Михайла Бінусова, яку також передали до Головного слідчого управління МВС, практика передачі справ до Києва – не на користь швидкості і якості розслідування, адже в столичних правоохоронців більше навантаження, а черкаські матеріали по важливості і резонансності в масштабах України – не на першому місці.

“Тут нам би не давали спокою громадськість і журналісти, постійно тримали б правоохоронців в тонусі і тиснули б, щоб ми швидко, якісно і максимально відкрито виконали свою роботу”, – переконаний прокурор, коментуючи відсутність публічних результатів по багатьох скандальних черкаських злочинах.

Цікаво, що у передачі вказаних вибухових справ до Києва сприяв і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

“Ситуація по розслідуванню резонансної справи щодо хабара начальника Департаменту архітектури міста Артура Савіна трохи інша. Там розслідування вела із самого початку Генеральна прокуратура, і наскільки мені відомо, справу передано до суду. Черкаські правоохоронці скерували до суду ще одну справу стосовно Савіна і головного архітектора Черкас Чернухи по будівництву на Митниці. Ми не стверджуємо, що ці особи винні, бо остаточно це має встановити суд, однак те, що вони виконують свої обов’язки в міськвиконкомі – це питання до безпосереднього керівника, адже, напевне, варто було б відсторонити їх від обов’язків до остаточного з’ясування обставин і вироку”, – каже прокурор.

На думку Сергія Овчаренка, проблема також у тому, що справи затягуються в судах. З одного боку, катастрофічний брак суддів на Черкащині призводить до того, що вони завалені роботою на кілька років наперед. Наприклад, в Умані замість необхідних 15 суддів працює лише 4. З іншого боку згідно із нововведеннями у Кримінально-процесуальному кодексі з’явилось багато можливостей у адвокатів і обвинувачених затягувати розгляд.

“Там підсудний захворів. У нього два – три адвокати, то якийсь із них не прийшов. Там змінились адвокати, там судді заявили про відвід. Класичним негативним прикладом такого затягування може бути резонансна справа вбивства корсунського журналіста Василя Сергієнка. З такими потугами вона була розслідувана і розкрита. Однак у суді кілька років не може завершитись вироком. То це ж та справа, яка на виду, до якої прикута увага громадськості, а про те, скільки подібних справ є ще – не хочу навіть говорити. По корупційних справах це майже прийнята практика. Нещодавно у нас був виправдальний вирок по справі хабара одного із посадовців Держгеокадастру. Вона три з половиною роки розглядалася в суді, людина брала гроші через посередника, посередника засудили, а цього посадовця виправдали. Зараз пишемо касаційну скаргу. А правильно кажуть, якщо хочеш “втопити” справу” – затягни, щоб вона зникла із очей громадськості. Але я все-таки переконаний, що поступово вироки будуть, і їх буде більше і більше, однак це вимагає надзусиль від правоохоронців”, – звертає увагу на проблеми прокурор області.

Він також додає, що непроста ситуація і із розслідуванням так званих майданівських справ, до яких також довгий час була підвищена увага громадськості.

“Ми направили 15 таких справ до суду. Там фігурують і троє працівників прокуратури. По незаконному затриманню нині заступника міського голови Черкас Юрія Ботнара також справа в суді. Але там вони також затягуються. Нам вдалося добитись скасування виправдального вироку у справі побиття журналіста “Вечірніх Черкас” Ігора Єфімова. Залишки справи по незаконних затриманнях майданівців зараз розслідується у Департаменті спеціальних розслідуваннь Генеральної прокуратури. Була оголошена підозра колишньому прокурору Чорнобаївського району. По Ользі Галушко справа надзвичайно складна, там допитано тисячі людей, взяли відбитки пальців у всього складу працівників міліції, які тоді знаходились в приміщенні обласної ради, сотні експертиз провели, щоб ідентифікувати відбитки на вікні і на підвіконні, звідки кинули вазон на голову постраждалої, але там спрацьовує кругова порука”, – констатує непросту реальність прокурор, однак додає, що правоохоронці продовжують працювати над встановленням істини і справедливості.

Тетяна Воронцова