У Черкаси вперше приїхала мобільна бригада лікарів Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України  «Охматдит». Лікарі оглянули дітей з групи ризику та  дітей, чиї батьки загинули під час повномасштабної війни. Проєкт «Скарбничка здоров’я» реалізовується командою лікарів «Охматдиту» за фінансової підтримки благодійного фонду «МХП-Громаді» у партнерстві з благодійним фондом «Діти Героїв». У межах проєкту діти могли отримати консультації 15 висококваліфікованих медиків, а саме: офтальмолога, гастроентеролога, ендокринолога, невролога, хірурга, ортопеда та ін.

За словами директора благодійного фонду «МХП-Громаді» Олександра Пахолюка, здоров’я місцевих мешканців громад – один із напрямів діяльності Фонду, тому важливо не просто підтримувати ініціативи, а шукати партнерів та додаткові можливості для цього, об’єднувати зусилля, адже головна мета – допомогти у зростанні здорової нації, яка будуватиме майбутнє України.

Олександр Пахолюк: «Оскільки громади, де працює наш благодійний фонд, зосереджені переважно в малих містах і селах, тому доступність жителів до медичних послуг і особливо до вузькопрофільних спеціалістів – непросте питання. На жаль, ми не можемо доставити кожну маму чи тата з дитиною до лікаря, але нам під силу зробити лікарів ближчими до маленьких пацієнтів. Це дасть можливість отримати якісні медичні послуги тим, хто цього найбільше потребує».

Одним із таких партнерів у Черкасах став ТОВ «НВФ «Урожай», який забезпечив трансфер і розваги дітям.

Директор ТОВ “НВФ “Урожай” Олександр Воскобойнік: «Майбутнє нашої країни – це сьогоднішні малі українці. Тому з командою так активно включилися в цей проєкт. Я зі свого боку доклав зусиль, аби на прийом лікарів потрапила якомога більша кількість діток з громад, де веде господарську діяльність «МХП –Урожай». У пріоритеті – діти військових та ті, які потребують швидкого обстеження. Забезпечили їм трансфер до Черкас. А ще – організували батути, надувні гірки, солодку вату. Прийом проводили у санаторії “Сосновий бір”. Обрали цей заклад спеціально, бо тут є велика красива територія, де дітки могли побавитися з аніматорами до чи після прийому лікарів».

Завідувачка педіатричного відділення КДП НДСЛ «Охматдит» Ольга Медведєва: «На початку війни, коли ми тільки почали виїздити у віддалені регіони і обстежувати дітей, то зовсім не розуміли, з якими проблемами зі здоров’ям маленьких пацієнтів доведеться зіштовхнутися, які патології будуть на першому місці, враховуючи обставини, які склалися  на той час. Ми знайомилися з міжнародним досвідом і зрозуміли, що ніде не було схожої практики виїздів мобільних бригад лікарів цілої поліклініки. За цей час ми зрозуміли, що зміна умов життя, хронічний психологічний стрес, переміщення великої кількості людей – все це почало викликати зростання кількості ендокринних патологій, патологій шлунково-кишкового тракту, алергологічні патології, патології кровотворення. Тому в нашу бригаду входять лікарі майже всіх спеціальностей. Візит в Черкаси став 114-им».

Такою можливістю скористалася черкащанка Лідія Семенюк, дружина загиблого військового. Вона мама дівчинки та хлопчика 5 та 7 років. Прийшла з дітьми на огляд, адже вважає, що проблем зі здоров’ям побільшало з початком війни. Каже, що через стреси діти хворіють частіше, а якщо двоє дітей, то в чергах в поліклініки треба вдвічі довше стояти.

Лідія Семенюк: «Походи до лікарів для дітей – це завжди серйозно і стресово, а сьогодні я прямо здивована, що мої діти навіть не нервують через це, вони розчинилися у розвагах, яскравих кольорах, маленькому святі довкола них. Для мене це велике полегшення, бо й сама не відчуваю напруги».

Доповненням розважальної програми для хлопчаків та дівчаток стали анімовані герої та аквагрим від бренду Супер ФілеО. Дітлахи фотографувалися з ростовою лялькою-курчатком, смакували імбирними пряниками та малювали улюблених героїв.

«Діти – це наше майбутнє, і кожна дитина заслуговує на здорове та щасливе життя. Надаючи медичну допомогу дітям, ми вкладаємо і в майбутнє нашої країни», – говорить Олена Гайдак, керівниця групи з розвитку «Супер Філео» компанії МХП.

Провідний фахівець по роботі із сім’ями, які постраждали внаслідок військової агресії благодійного фонду «Діти Героїв», який опікується дітьми, які втратили одного або обох батьків внаслідок війни,  Яна Воробей: «Чим більше партнерів об’єднується в допомозі батькам та дітям наших героїв, тим суттєвішою і вагомішою може бути підтримка. На сьогодні наш фонд підтримує близько 10 000 дітей по всій Україні і ця кількість постійно зростає».