На черкаських цвинтарях готуються до поминальних днів: на всіх 11 кладовищах щодня працюють бригади майстрів. Містяни також приходять доглянути могили рідних. Підготовчі роботи на кладовищах тривають майже місяць, повідомив Суспільному директор комунального підприємства “Комбінат комунальних підприємств” Анатолій Бейн.

На Алеї Героїв одного з черкаських цвинтарів комунальники працюють з восьмої години ранку. Готують її до поминальних днів, розповіла майстриня цвинтарів Антоніна Заскалета.

“Люди активізувалися, приходять прибирати на могилах. Дуже багато було в суботу, неділю. Наші дівчатка — після них на центральних алеях, а хлопці бачки вивозять на сміттєвих машинах”, — зазначила вона.

За словами працівниці цвинтаря пані Ліни, вивели техніку:

“І машини, і трактори. Ми за ними прибираємо. Хлопці працюють і ми на підмозі”.

Син пані Ліни загинув. Прибирати Алею Героїв для неї справа щемлива та відповідальна:

“Це символічно, бо я для цього сюди і влаштувалася. Мені трошки воно болить. І хочеться допомогти хоч таким способом”.

Підготовчі роботи на кладовищах тривають майже місяць. Прибирають одразу на всіх одинадцятьох черкаських цвинтарях. Про це розповів директор комунального підприємства “Комбінат комунальних підприємств” Анатолій Бейн.

“Є у нас бригада, яка спочатку прибирає на цвинтарі номер один, потім два, три, п’ять і так далі. І потім знову починаємо. На кожному цвинтарі завезена вода, підключені колонки. Тобто люди можуть йти, брати воду, якщо потрібно, і таким чином за своїми могилками дивитися та прибирати. Також підготували та пофарбували вбиральні. Там у нас є місткості для води, які теж уже пофарбовані”, — пояснив Анатолій Бейн.

Також комунальники подбали про оперативність та зручність вивозу сміття, додав директор підприємства:

“Зараз багато контейнерів закупили й вони стоять на всіх кладовищах. Це полегшує нашим працівникам прибирання. Тобто підмели — в контейнери, а потім наші під’їхали сміттєвози, забрали й вивезли”.

Ті могили, які лишилися без нагляду — комунальники прибирають своїми силами, повідомив Анатолій Бейн. У поминальний день вони працюватимуть за іншим графіком.

“У нас поминальний день буде після пасхальних днів на наступний тиждень. Ми навіть прибираємо зранку, з пʼятої до восьмої, ще підбираємо сміття, щоб цвинтарі були в цей день готові до прийому жителів міста”, — розповів директор.

Завершити роботи комунальники планують до кінця тижня.