За травень 2024 року спеціалісти комерційної дирекції ПАТ «Черкасиобленерго» склали 90 актів про споживання електроенергії несанкціонованим шляхом на суму 4 мільйони 413 тисяч гривень. Загалом за 2024 рік вже складено 185 актів про порушення на суму майже 13 мільйонів гривень. Це свідчить про недобросовісне використання електроенергії споживачами, що в свою чергу згідно законодавства карається штрафами та позбавленням волі строком до трьох років.

Нагадуємо, що втручання в роботу приладів обліку або ж використання електричної енергії поза обліком є порушенням Закону України «Про ринок електроенергії» та Правил роздрібного ринку електроенергії кваліфікується як «крадіжка» і відноситься до кримінальних злочинів.

Наголошуємо, що крадії електроенергії шкодять не лише енергосистемі, оператору системи розподілу, який обслуговує мережі, а й звичайним споживачам.

– По-перше, незаконні підключення до ліній значно знижують якість електропостачання, по-друге, такими діями вони наражають на небезпеку інших людей, адже незаконні приєднання і пошкоджені лічильники значно підвищують ймовірність аварійних ситуацій з електрообладнанням, можуть призвести до пожеж, ураження струмом тощо,– зазначає директор комерційний ПАТ «Черкасиобленерго» Роман Бондар.– Кожен споживач має зрозуміти, що електроенергія – це ресурс, за який необхідно вчасно і в повному обсязі сплачувати та нести відповідальність, передбачену законодавством у випадку крадіжки.

Збереження електроенергії та виявлення крадіжок – це пріоритетне завдання фахівців комерційної дирекції ПАТ «Черкасиобленерго». Тож працівники Товариства постійно набувають досвіду, вдосконалюють роботу щодо виявлення крадіжок: змінюють та поліпшують методи виявлення випадків розкрадання електричної енергії, застосовують сучасне технічне обладнання. Все це значно знижує шанси на розкрадання електроенергії.

Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень: порушення цілісності пломб, пломбувального матеріалу, гвинтів, на яких закріплено пломбувальний матеріал; відсутність на засобах вимірювальної техніки пломб з відбитками тавр про їх повірку чи пломб з відбитками тавр оператора системи; пошкодження цілісності корпусу лічильника або відсутність засобів вимірювальної техніки та інші дії споживача, які призвели до зміни показів засобів вимірювальної техніки (використання фазозсувного трансформатора, постійних магнітів (у разі невстановлення на/в лічильник індикаторів), пристрою випромінювання електромагнітних полів тощо);

Порушенням також вважається фіксація індикаторами впливу на лічильник електричної енергії постійного (змінного) магнітного або електричного полів, пошкодження або відсутність індикаторів; самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі без порушення або з порушенням схеми обліку; використання «штучного нуля», що призвело до споживання необлікованої електричної енергії та інші дії споживача, які призвели до зміни показів цих засобів вимірювальної техніки.

У випадку виявлення втручання у роботу лічильника, він направляється на експертизу до організації, яка має право на її проведення відповідно до законодавства, для надання споживачу підтвердження факту втручання. У разі підтвердження фахівцями інституту судових експертиз факту втручання в роботу лічильника, несумлінному споживачеві на додачу до чималого штрафу доведеться відшкодувати витрати на проведення експертизи.

Споживачі, які здійснили крадіжку, автоматично потрапляють у список, згідно якого оператор системи розподілу частіше здійснюватиме перевірку.

Якщо ви виявили випадки крадіжки електричної енергії закликаємо вас звертатися до кол-центру Товариства за телефоном (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48, 0800-501-328, анонімність повідомлення гарантуємо.

Тож наполегливо просимо споживачів! Будьте свідомими і відповідальними, не шкодьте енергосистемі та іншим громадянам, адже все це може мати невтішні наслідки. Долучайтеся до збереження енергосистеми. Лише спільними зусиллями ми зможемо забезпечити якісне та надійне постачання електроенергії.