Майданчик, що розташований на території Чигиринської міської територіальної громади розглядають, як один із найперспективніших для будівництва нової атомної електростанції в Україні. З цього приводу у Чигиринській міській раді відбулася робоча зустріч із представником «Енергоатом», Сергієм Косенко. Повідомили в пресслужбі Чигиринської ТГ.


Кожен житель Черкащини знає історію недобудованої атомної електростанції та містечка-енергетиків на 20 тисяч населення, якою б мала стати територія на схід від Чигирина, неподалік Кременчуцького водосховища.

“Будуть тут і свої школи, і палац культури, торгівельний центр, кінотеатр, лікарня і відмінна служба побуту, і палац піонерів, і, звичайно ж, чудовий пляж… І вже у 1975 році Чигиринська ГРЕС дасть струм…”, – писали у газеті “Правда України” у січні 1972 року.

Нині ж це недобудовані руїни, самотня труба непрацюючої котельні, що височить над уламками бетону та близько 100 жителів вулиці Орбіта, що так ніколи і не стала містом…

Крапку в будівництві Чигиринської АЕС того часу поставив Чорнобиль, який вибухнув 26 квітня 1986 року…

Місто-привид, так вперто продовжують називати територію з двома заселеними 5-поверхівками та одним магазином має ще один шанс ожити.

«Енергоатом» розглядає можливість відновлення проєкту Чигиринської АЕС. Останніми роками майданчик в Чигирині знову почали розглядати як місце для можливої АЕС, оскільки він має вигідне розташування та хороший доступ до водних ресурсів і електромереж. Це дуже довготривалий проєкт. Зрозуміло, що розроблена концепція будівництва атомної електростанції у 70-х роках є застарілою. Сучасний проєкт – це проєкт нових технологій та нових можливостей не лише Чигиринської громади, а й усієї області і України в цілому. Це енергонезалежність нашої країни від країни агресора – рос го покидька та, безпосередньо економічний розвиток Чигиринської міської територіальної громади.

За саме будівництво на робочій зустрічі, що відбулася із представником «Енергоатом» говорити було ще занадто рано. Мова йшла про надання дозволу на виконання геодезичних робіт майданчику, який можуть розглядати під будівництво АЕС.

Обидві сторони зустрічі обговорили деталі, які можуть виникати на початковому етапі перемовин.