Нині мобілізації підпадають громадяни України чоловічої статі віком від 25 до 60 років, які придатні за станом здоров’я, не мають права на відстрочку, також не підлягають бронюванню. Кого згідно з новим законом не мобілізують, розповів Суспільному заступник начальника Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковник Василь Фризюк.

“Згідно з законом, окрім чоловіків від 25 до 60 років, також мобілізації підлягають жінки, які перебувають на військовому обліку. Крім того, мобілізації підлягають чоловіки від 18 до 25 років, які мають військове звання офіцера запасу або які раніше проходили військову службу. Крім того, від 18 до 25 років чоловічі та жіночі статі можуть укласти контракт на добровільній основі”, — пояснив Василь Фризюк.

За новим законом до 16 липня усі чоловіки мають оновити дані. Ті ж, хто має статус обмежено придатного, має пройти військово-лікарську комісію.

“Наразі громадяни, які мали статус «обмеженого придатний», повинні пройти військово-лікарську комісію протягом дев’яти місяців, тобто до 4 лютого 2025 року. Після повторного огляду військовослужбовці, які будуть визнані непридатними до військової служби, будуть звільнені, а ті, які будуть визнані придатними, їх направлять в територіальні центри комплектування, навчальні заклади, або в частини забезпечення. А військовозобов’язані, які визнають непридатними, будуть виключені з військового обліку”, — деталізував військовослужбовець.

Також, крім того, згідно з новим законодавством, існують такі категорії, як тимчасово непридатний, який потребує лікування, дообстеження, непридатний, з наступним переглядом через 6-12 місяців, або непридатний з виключенням з військового обліку.

Кого можуть забронювати

“Бронюванню підлягають наступні категорії: це державні службовці, які перебувають на посадах державної служби, категорії А, категорії Б і В, також працівники силових структур, наприклад, нацполіція, державна бюро розслідувань, прокуратура, працівники державної служби на звичайних ситуацій. Крім того, бронюванню підлягають працівники критично важливих підприємств, які працюють на економіку України, а також на Збройні Сили України. Крім того, від червня 2024 року, відповідно до 723 постанови, додатково бронюванню будуть підлягати ті військовозобов’язані, які займаються гуманітарним розмінуванням”, — розповів Василь Фризюк.

Бронювання і відстрочки передбачені різними керівними документами. Хто може отримати та яким чином, розповіли в черкаському ТЦК.