У Холодному Яру 22 червня відкрили чотири пам’ятні горильєфи загиблим військовослужбовцям. Вони розташовані біля пам’ятника загиблим військовим 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр”. Разом цей комплекс назвали “Меморіал козакам-добровольцям”.

Керівник національного природного парку “Холодний Яр” Богдан Легоняк розповів Суспільному, що це — двадцять дев’яті вшанування героїв:

“Холодний Яр — це здавна місце сили та духу української нації, тут завжди точилась боротьба. І ми щороку проводимо вшанування пам’яті Героїв Холодного Яру. Ми відкрили ще чотири пам’ятні погруддя нашим героям якраз з нагоди двадцять дев’ятих вшанувань. Цей пантеон героїв ми робимо для того, щоб люди знали і шанували пам’ять тих, хто віддав життя за волю України”.

Нові горильєфи відкрили на честь чотирьох військових:

Павло Наконечний-“Історик” (20.05.1997, Черкаси – 18.06.2022, с. Біла Криниця Миколаївської обл.). Учитель історії, співзасновник ГО “Поклик Яру”, боєць 73-го центру ССО ЗСУ.

Олександр Пастух – “Добрий” (23.05.1981, смт Війтівці Хмельницької обл. – 29.09.2023, м. Кремінна Луганської обл.). Головний сержант 3-ї роти 2-го стрілецького батальйону ім. Тараса Хаммера 67-ї ОМБр ДУК. Воював на Донбасі з 2015 р. в складі ОЗСП “Азов”.

Олексій Рубцов – “Солдат” (31.05.1982, Київ – 18.09.2022, м. Зайцеве Донецької обл.). Заступник командира 4-ї сотні ОЗСП “Азов” (2015 – 2016), командир взводу 49-го ОСБат “Карпатська Січ” (2022), козак підрозділу Legio V, командир взводу розвідки 72-ї ОМБр ім. Чорних запорожців, командир взводу розвідки 58-ї ОМБр ім. гетьмана

Івана Виговського (2022), старший лейтенант ЗСУ.

Віктор Шарий – “Паланковий” (14.04.1960, с. Конятин Чернігівської обл. – 18.12.2022, під м. Бахмутом). Крайовий отаман Бугогардівської паланки Українського козацтва, командир взводу 28-ї ОМБр імені Лицарів Зимового походу ЗСУ (2022). Доброволець УДА (з 2017).

Торік історичний клуб “Холодний Яр” встановив на меморіалі козакам-добровольцям пам’ятники Олегові Куцину – “Куму”, Героям України Андрієві Жованику – “Татарину”, Дмитрові Коцюбайлу – “Да Вінчі” і Тарасові Бобаничу – “Хаммеру”. Пам’ятники встановлювали за кошт холодноярської спільноти, черкащан, військовослужбовців та родин загиблих військових, додав Богдан Легоняк.

Батько загиблого військовослужбовця, засновника табору “Поклик Яру” — “Історика”, Юрій Наконечний, поділився спогадами про сина:

“Він воював у складі Сил Спеціальних Операцій, 73 морському центрі, виконували диверсійні роботи в тилу ворога. Він був унікальною людиною і патріотом, який в один момент зрозумів, що державу може змінити лише відповідальна молодь. Але щоб така молодь була, її треба виховувати. Я бачу результат його праці, його вихованців, які свідомі і відповідальні. Де б я не був, я бачу його сліди і згадую, де ми були разом. Він завжди в моєму серці, і завжди зі мною. Він просив у заповіті, щоб не було пам’ятника, щоб Холодний Яр був місцем звитяги, а не скорботи. Але мене попросили його побратими, і я погодився з цією ідеєю”.

Родини загиблих,побратими та черкащани вшанували загиблих спільною молитвою, квітами.

Також 30 вересня 2023 року на Меморіалі козакам-добровольцям встановили пам’ятники Олегові Собченку — “Чорному” з 72-ї бригади ім. Чорних запорожців, Юліанові Матвійчуку — “Бобру”, Денисові Антіпову — “Буку” та Юрієві Дадаку — “Руфу”.

blank

Голова оргкомітету двадцять дев’ятих Холодноярських вшанувань героїв Роман Коваль пояснив, що встановлювати меморіали почали 2 роки тому, і нині їх у Холодному Яру чотирнадцять.

 Закінчилось вшанування спільним освяченням зброї.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank