На Черкащині учасники щорічного грантового конкурсу, започаткованого  агроіндустріальним холдингом МХП «Село: Кроки до розвитку» розпочали захист своїх бізнес-планів.

Нагадаємо, цьогоріч 85 переможців із п’яти областей, зокрема 25  із Черкащини, зможуть отримати по 50 тисяч гривень для створення власного бізнесу.

blank

Понад 50 осіб з Черкаського, Чигиринського, Канівського, Катеринопільського, Городищенського, Корсунь-Шевченківського районів Черкащини презентували конкурсній комісії власні майбутні поекти.  Серед них як уже традиційні, зокрема вирощування елітних сортів малини та полуниці, високоврожайних горіхів, розведення ВРХ, виробництво та реалізація продукції кролівництва, бджільництва, так і унікальні для сільської місцевості, а саме: вирощування обліпихи та лохини, етномайстерня з виготовлення виробів зі шкіри,  виготовлення сувенірної продукції, крем-меду, вирощування равликів, фундука та трюфеля,  облаштування громадської пральні, організація школи танців та школи розвитку особистості тощо.

Участь у гранті «Село: Кроки до розвитку» могли  взяти  жителі тих районів, де представлені виробничі потужності МХП.  На Черкащині холдинг представлений кількома підприємствами, серед яких і ТОВ «НВФ «Урожай». Його директор Олександр Воскобойнік розповідає, що на  соціальний розвиток майже 100 сіл області, в яких підприємство веде свою господарську діяльність, цього року буде витрачено приблизно 10 млн грн і зауважує, що додаткові інвестиції, як-от 1 млн 250 тис грн на реалізацію проектів конкурсу мікрогрантів від МХП «Село: Кроки до розвитку», мають заохочувати прогресивну молодь залишатися в селах і працювати в своєму краї, а не шукати кращої долі  по інших світах.

blank

«Наше підприємство прагне до європейських стандартів не лише у виробництві, а й у співпраці з громадами. А оскільки  сьогодні чи не найбільша потреба села  – це поява  нових робочих  місць, то одне із завдань холдингу полягає  насамперед у сприянні розвитку малого бізнесу.   Це очевидно, адже  люди в селах володіють унікальним ресурсом – працьовитістю та наполегливістю, що гарантує розвиток  власної справи, яку сьогодні готовий підтримати агроіндустріальний холдинг МХП», – коментує Олександр Воскобойнік.

Промислово вирощувати обліпиху хоче у Черкаському районі підприємець Валерій Вишиваний.

«Це інноваційний проект, як для Черкащини, так і для України, адже лише три господарства промислово вирощують обліпиху. Навіть саджанці оптом пропонує лише кілька господарств. – розповідає підприємець. – Прибуток можна буде отримувати вже не другий рік після посадки, коли рослини починають плодоносити. Сорти планую посадити не дикі, що, як ми звикли, ростуть по лісопосадках. Смак плодів також відрізняється від дикоростучих кущів. Плодоносять рясніше, великі китиці, вручну не потрібно обривати, що робить збір ягід привабливим для задіяних працівників. Обліпиха стійка до різних видів захворювань, морози переносить до – 40, спеку теж переносить добре, не потребує багато вологи. Використання обліпихи дуже ефективне: для чаїв, для йогуртів, для джемів. Навіть листя використовують для лікувальних зборів».

blank

Свій бізнес-план з виготовлення  крем-меду  захищала жителька Бобриці Канівського району і переселенка з Луганщини  Анастасія Конюша. Її родина займається бджільництвом. Часто має залишки меду, який кристалізувався. Ця продукція, за словами Анастасії, не має особливого попиту на ринку. З такого меду за кордоном, пояснює, виготовляють крем-мед з додаванням сухофруктів, спецій, сиропів.

«На спеціальному обладнанні кристалізований мед кілька днів кремують. Гадаю, що у нас крем-мед  матиме попит, бо в Україні вже є виробники, які виготовляють таку продукцію. На Черкащині поки що немає», – розповідає жінка.

Окрім того, на Канівщині у селі Межиріч плануть надалі розвивати проект «Мамонтландія», що став переможцем грантового конкурсу від МХП у попередні роки. Йдеться про виготовлення сувенірної продукції, для туристів та гостей села. Проект представила Ірина Іщенко.

blank

«Мова йде про сувеніри, пов’язані з проектами, що в попередні роки ставали переможцями конкурсу – «Мамонтландія» та «Зерноленд». Мета: організація виробництва та продаж текстильної та прянично-сувенірної продукції. Наразі в тому ж таки Межирічі виготовляються певні сувеніри, але вони є досить примітивними. Ми ж знаємо, що в усьому світі тенденція така, що сувеніри мають бути прив’язані до локалізації тематичного проекту. У тій же «Мамонтландії» – це сувеніри з зображенням мамонтів, первісних людей, шаблезубих тигрів тощо. Можуть бути м’які іграшки, подушечки, нашивки, плюс пряники», – каже жінка та зазначає, що, оскільки знаходиться у декретній відпустці, свій вільний час присвячує розродці та пошиттю сувенірів.

Оздоровчий центр «Нуга Бест»  у Чигирині прагне розширити містянка Діна Глазунова.

«Суть проекту – отримання прибутку від надання послуг у сфері краси і здоров’я шляхом створення мобільного оздоровчого кабінету. Певне обладнання вже працює з 2007 року. Можливий виїзд у села, адже люди, що фізично працюють, мають проблеми із суглобами, спиною. Планую безкоштовно надавати послуги АТОвцям, ветеранам, іншим пільговим категоріям».

Основна ж мета проекту мікрогрантів від МХП «Село: Кроки до розвитку», як  наголосив радник голови правління МХП Дмитро Камбулов, дати поштовх розвитку бізнес-ініціатив у сільській місцевості, адже відродження  держави має починатися саме з села.

«Село: Кроки до розвитку» – це можливість розпочати власну справу насамперед активним, ініціативним людям, яким бракує стартового капіталу. МХП якраз і є тим партнером для села, який може допомогти малому бізнесу зрушити з місця взамін на соціальну складову і довготривалий ефект від його діяльності, – переконаний Дмитро Камбулов. – Оскільки МХП має свої потужності здебільшого в селах, то зацікавлений не лише у розвитку їх інфраструктури, а й у створенні робочих місць. Адже робочі місця – це своєрідне повітря, якого сьогодні так бракує українським селам для того, щоб розпочати дихати на повні груди».

Довідково: Конкурс «Село: Кроки до розвитку» стартував у 2016 році і був реалізований у 3 районах Черкаської області. У результаті 10 грантерів отримали безповоротну фінансову допомогу до 40 тис. грн. У 2017 році проект розширив свою географію. МХП інвестував у бізнес-ініціативи місцевих мешканців 2 регіонів присутності: охопив 6 районів Черкаської області і 5 — Вінницької. Торік в рамках програми було визначено 45 переможців, які отримали гранти до 40 тис. грн на розвиток своїх ініціатив. МХП допомагає змінювати село, робити його сучаснішим і європейським. Кооперація зусиль, всебічна підтримка кращих ініціатив регіонів з боку МХП пришвидшить поступальний розвиток села — основи стабільного майбутнього країни.

Варвара Горова