Під час карантину музеї та заповідники Черкащини готуються приймати відвідувачів: облаштовують територію, висаджують дерева, збирають наукові матеріали. Про це розповіли керівники історико-культурних закладів, інформує Суспільне.

Зі слів начальниці відділу обласного управління культури Наталії Осипенко, заповідники і музеї поетапно відновлюють свою роботу. Вже проводять екскурсії у приміщеннях, відвідувачі можуть побувати на території заповідників та ознайомитись із памятками історії та природи за умови дотримання санітарних вимог.

blank

Одним із перших розпочав приймати відвідувачів національний історико-культурний заповідник “Чигирин”. Як розповів завідувач Богдан Легоняк, вже нині чимало людей їде до тисячолітнього дуба Максима Залізняка й інших локацій Холодного Яру та резиденції Богдана Хмельницького. Крім того, заповідник готує віртуальні експозиції з історії та етнографії Чигиринщини.

blank

Зі слів генерального директора національного заповідника “Батьківщина Тараса Шевченка” Людмили Шевченко, наукові працівники в період карантину також проводять онлайн виставки і екскурсії, які можна переглянути на сторінках закладу в фейсбуці. Крім того, зібрали матеріали для майбутньої книги про села Звенигородщини та її талановитих людей.

blank

Керівниця Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника Парасковія Степенькіна розповідає, що в період карантину співробітники висаджували дерева, кущі, квіти на локаціях музеїв. Коштом благодійників на острові Коцюбинського в Корсуні обладнали додаткову фотозону, впорядкували територію біля джерела.

blank

Із послабленням карантину відкрився для відвідувачів і дендрологічний парк “Софіївка”. Гід і фахівець відділення інклюзивного туризму Уманської міськради Ліана Роднікова розповіла, що днями вже проводили перші екскурсії простонеба із дотриманням карантинних правил: не більше 10–ти екскурсантів, безпечна дистанція та масковий режим.