Монастирищенський район – найвіддаленіший від обласного центру район Черкаської області. Та попри це на сьогодні має непогане транспортне сполучення і райцентр, що вигідно виділяється на фоні інших міст в окрузі завдяки розташуванню та розвиненій донедавна інфраструктурі.

Першу перевагу Монастирищу забезпечив каскад ставків, що розмістилися в самому центрі міста. Другу – потужне містоформуюче підприємство з виготовлення котлів, яке тривалий час працювало в райцентрі і забезпечувало його розвиток. Свого часу таких великих підприємств в СРСР було тільки два – у Монастирищі та в Таганрозі. Відтоді значну частину міста займають корпуси заводу та будинки, зведені для його працівників. Тож потреба в електрифікації району виникла відразу – щойно він став окремою адміністративною одиницею і почав розвиватися самостійно. Перші кроки в цьому напрямку було зроблено в далекому 1960 році з будівництва Монастирищенської підстанції і лінії елекропередачі Л-1 “Заготзерно”. Незадовго після того, в 1966-му, побудовано ще одну П/С-35/10 кВ “Циблів”. У 1980-81 роках зведено П/С-35/10 кВ “Княжа-Криниця” та П/С-35/10 кВ “Копіювата” – у 1988 році. На цьому елктрифікація району не обмежувалася. У 1974 році від Уманської підстанції були ввімкнені ВПЛ-150 кВ “Умань-Монастирище” та підстанція 1504/35/10 кВ “Монастирище” з трансформатором потужністю 15000 кВа. У 1994-95 роках було реконструйовано ПС-150 і встановлено трансформатори потужністю 2Х25000 кВа.

Паралельно з районом розвивався і Монастирищенський РЕМ. Хоча історія його створення почалася з Монастирищенської дільниці, яка діяла на території району з 1966 по 1972 рік. Тоді ця дільниця належала до Христинівського РЕМ, який був підпорядкований Черкаському обласному підприємству сільських мереж. Очолював її на той час Коваль Валентин Михайлович.

У 1972 році дільниця відокремилася і стала структурним підрозділом Монастирищенського РЕМ Черкаського ОПСМ. Протягом 6-ти років директором РЕМу був Бевзюк Станіслав Андрійович. Саме від нього в 1978 році управлінську естафету прийняв Рогов Володимир Сергійович. За часів його директорства Монастирищенський РЕМ входив до складу Уманського підприємства електромереж виробничого енергооб’єднання “Київенерго”.

І лише з 1999 року і по сьогодні Монастирищенський РЕМ підпорядкований ПАТ “Черкасиобленерго”. з 2001 по 2009 його директором був Корніцький Пилип Пилипович. Чимало відчутних змін відбулося за цей період: придбано нове адміністративне приміщення, поновлено техніку, поліпшено санітарно-побутові умови для працівників, а головне – проведено колосальну роботу по реконструкції електричних мереж. Не зупинявся РЕМ у розвитку і за директорства Шумовського Олександра Вікторовича, який очолював відокремлений підрозділ з 2009 по 2017 рік.

blank
На сьогодні колектив Монастирищенського РЕМ нараховує понад вісімдесят працівників. Працює кваліфікований і досвідчений персонал під керівництвом Чекмана Олександра Сергійовича, а здобутки колективу говорять самі за себе: 13 працівників нагороджено знаком Почесний енергетик ПАТ “Черкасиобленерго”, 18-ти членам колективу присвоєно звання “Ветеран праці ПАТ “Черкасиобленерго”, один співробітник – відмінник енергетики, а ще трьом – оголошено Подяку Міненерговугілля.

З головною задачею – а це надання послуг із розподілу електроенергії 16-ти тисячам споживачів району – колектив Монастирищенського РЕМ, на балансі та обслуговуванні в якого на сьогодні перебуває три підстанці 35/10 кВ, 320 трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ, 454 км ліній 10 кВ та 675 км ліній 0,4 кВ, справляється на відмінно.

За інформацією ПАТ “Черкасиобленерго”