Творчі здібності у дітей дуже важливо розвивати, особливо якщо це стосується дошкільнят. У цей життєвий період діти захоплюються мистецтвом, музикою, а також вчаться відшукувати незвичайні рішення, креативно мислити і самовиражатися.

Ці вміння обов’язково знадобляться як майбутнім творцям, так і шанувальникам точних наук. Далі ми розповімо про особливості вибору іграшок для творчості з урахуванням нахилів малюків.

Для юних художників

Любителям малювати не обійтися без свободи для самовираження, а також класичного набору з пензлів, фарб, олівців та альбомів. Крім того, прищепити художній смак і дати волю фантазії допоможуть такі корисні атрибути:

  1. Рахункові палички. Використовують не тільки за прямим призначенням, вони також чудово підходять для цікавих і творчих ігор. З паличок можна викладати різні зображення, доповнювати їх домальованими атрибутами, обстановкою.
  2. Мозаїка. Цікаві іграшки для дівчаток у вигляді мозаїки дозволять розвивати уяву, вдало поєднувати кольори, створюючи унікальні візерунки. Для дітей молодше 4 років рекомендовано підбирати ігри з великими елементами.
  3. Підручні матеріали. У творчому процесі можна використовувати різні компоненти, наприклад, ґудзики, скріпки, корки, природні матеріали, крупи. З них можна створювати красиві картини та аплікації, а сам процес сприятливо позначається на образному мисленні та дрібній моториці.

Щоб малюк не втратив інтерес до творчості, не варто створювати суворі рамки, жорстко коригувати його дії. Повна свобода дасть змогу дітям сповна насолодитися процесом.

Для маленьких музикантів

Чадо цікавиться музикою, має почуття ритму і просто обожнює танці? Швидше за все, воно має музичний талант, який потрібно заохочувати. Для розвитку творчих навичок підійдуть такі іграшки:

  • ксилофон;
  • барабан;
  • дудочка;
  • бубни;
  • струнні інструменти.

Необхідно пояснити дитині особливості гри на обраному інструменті, допомогти організувати незабутній концерт. Найменшим підійдуть брязкальця, тріскачки та свистульки.

Технічна творчість: цікаві моменти

Таке захоплення передбачає створення різних механізмів, приладів і моделей. Технічна творчість включає такі процеси:

  • конструювання;
  • роботехніку;
  • проєктування.

Визначити наявність схильності до такого незвичайного виду творчості допоможуть такі іграшки:

  1. Шнурівки-намиста. Відповідний варіант для молодших дітей. Зі шнурків і різнокольорових намистин малюки зможуть збирати незвичайні фігурки.
  2. Конструктори. З різних деталей у вигляді кубиків, цеглинок, циліндрів і пірамід дітлахи можуть створювати будови, машинки, ракети, кораблі.
  3. Конструктори з металу. Відмінне рішення для дітей старшого віку. У комплект входять металеві деталі зі спеціальними отворами, гайки і болти. З доступних елементів можна збирати різноманітний транспорт, техніку і будівлі.

Іграшки, які сприяють розвитку творчих навичок та уяви, мають обов’язково бути в арсеналі кожної дитини. У результаті вони навчаться нестандартно мислити, досліджувати світ новими способами.

*реклама