У черкаському зоопарку працівники виходжують десяток птахів різних видів. Їх туди принесли місцеві жителі. Коли люди підбирають пташенят у природі та несуть до звіринця, то порушують екосистему і шкодять самим птахам, розповів Суспільному директор зоопарку Євген Ван.

Пташенят, яких приносять люди до зоопарку, працівникам доводиться вигодовувати самостійно.

“Нам доводиться їх годувати за допомогою пінцетів, спеціальним кормом”, — пояснила завідувачка відділу птахів Оксана Коваль.

Нещодавно, з її слів, до зоопарку принесли двох совенят:

“Люди бачать совеня і одразу вирішують, що його потрібно рятувати. Звертаються до нас із проханням: «Допоможіть, будь ласка, заберіть, рятуйте»”.

Однак часто це лише шкодить, зазначила фахівчиня:

“Це, по-перше, порушення закону України про тваринний світ. По-друге, пташкам однозначно буде краще в природі, аніж в умовах зоопарку”.

Пояснила, що робити, якщо побачили пташеня на землі:

“Не чіпати. А найкраще — взяти і покласти на найближчу гілочку, адже батьки цього совеняти десь поблизу. Вони обов’язково його догодують, вони його чують, вони про нього піклуються і хвилюються”.

“Вирваних” із природного середовища птахів важко туди повернути, пояснив директор зоопарку Євген Ван:

“Якщо пташка не буде вихована, навчена своєю матір’ю, вона не зможе полювати самостійно. Тому для неї вже буде можливим лише життя в умовах зоопарку”.

Оксана Коваль розповіла, як 15 років тому у черкаському зоопарку об’єдналися в пару білохвості орлани:

“Це саме ці птахи, які потребували допомоги і були врятовані небайдужими відвідувачами”.

Обидва птахи мали травми:

“У самця було травмоване крило, його довелося частково ампутувати, але ця рана загоїлася і з самицею вони створили пару, навіть давали нащадків”.

Цей випадок радше виняток, пояснив директор зоопарку Євген Ван. Втручатися у природне середовище, пояснив він, людям не варто:

“Часто приносять птахів-м’ясоїдів. Це потрібне м’ясо, живі тварини. Крім того, в нас не так і багато місця, люди ж мають розуміти, що зоопарк не гумовий”.

Випадки, коли без допомоги людини птах може загинути, дійсно бувають, додала Оксана Коваль.

“Якщо візуально людина бачить, що є кров, крила обвисли або птах погано почувається — це видно. У такому випадку він млявий, малоактивний. Тоді можна звернутися за допомогою до ветеринарної клініки, ветеринарної лікарні або навіть до нашого зоопарку. Ми проконсультуємо, надамо допомогу і рекомендуємо людям як самим догодовувати”, — зазначила вона.

Найчастіше люди несуть до зоопарку вухатих сов, сичів, серпокрильців, лелек та лебедів. І тільки третина з них, пояснила завідувачка, не можуть обійтись без допомоги фахівців.