Нині фахівці ПАТ «Черкасиобленерго» докладають максимум зусиль для розвитку потужностей генерації: як альтернативних джерел електроенергії, так і традиційної енергетики. При цьому, максимально ефективно використовують наявні ресурси компанії та енергосистеми в цілому, впроваджуючи інтелектуальні цифрові системи диспетчерського керування.

Про це під час спеціалізованої виставки і форуму «Електричні мережі України 2024», організованих з метою обміну досвідом та демонстрації новітніх розробок і технологічних рішень в електричних мережах, найбільшим бізнес-ком’юніті енергетичних компаній України Energy Club, розповів в.о. генерального директора ПАТ «Черкасиобленерго» Вадим Яненко.

За словами очільника ПАТ «Черкасиобленерго» оператори системи розподілу сьогодні виконують важливу роль у функціонуванні країни і нормальній життєдіяльності регіонів, працюючи в межах дії графіків відключень, забезпечуючи рівномірний розподіл електроенергії, яка на сьогодні постійно в дефіциті.

blank

– Під час дії воєнного стану пріоритетом ПАТ «Черкасиобленерго» залишається виконання програми ремонтів та технічного обслуговування мереж, які обслуговує наше Товариство. У разі необхідності для забезпечення надійного живлення обладнання та приміщень оперативно диспетчерських служб ПАТ «Черкасиобленерго» має сім генераторів потужністю 52-68 кВт, які облаштовані у відокремлених структурних підрозділах. Також маємо два генератори потужністю 5,8 кВт, які використовуються  для виконання планових та аварійно-відновлювальних робіт, – зауважив Вадим Яненко.– Що стосується раціонального використання ресурсів енергетики, то – ми продовжуємо впровадження інтелектуальних цифрових систем диспетчерського керування. Це дає можливість оперативно виявляти та локалізувати аварійні ситуації та уникати масштабних перебоїв у постачанні електроенергії. Загалом інтелектуальні цифрові системи дають можливість ефективніше використовувати ресурси, зменшити втрати електроенергії та поліпшити загальну енергоефективність системи. Так, до кінця 2026 року запланована повна телемеханізація підстанцій 35-150 кВ ПАТ «Черкасиобленерго».

Також він відзначив актуальність розвитку потужностей генерації – як традиційних джерел енергетики, так і альтернативних.

– Енергетична галузь об’єднує зусилля, щоб не просто вистояти у складні часи, а й відбудувати втрачене, розвиватись навіть у таких складних умовах сьогодення, – наголосив Вадим Яненко.