В університетах ЄС все ще триває освітній процес. І, всупереч тому, що розпал літа, навчання в аудиторіях продовжується. Зокрема, в Білефельдському університеті (Німеччина) студенти продовжують здобувати цінні знання в руслі обраних спеціальностей. Почесно, що такими знаннями з іноземними студентами діляться і викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Так, на початку липня доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Тарас Ромащенко провів гостьову лекцію для майбутніх магістрів німецького ЗВО. Інформують у пресслужбі навчального закладу.

— Колега з факультету соціології професор А. Міссбах в межах курсу «Глобальна діаспора: Вступ» запропонувала виступити як гостьовий лектор, присвятивши доповідь розвитку української діаспори у світі. Оскільки коло моїх наукових інтересів безпосередньо пов’язане з міжнародною міграцією українців, то я залюбки відгукнувся на цю пропозицію, — зазначив Тарас Ромащенко.

Під час лекції було озвучено та обговорено коло питань, присвячених формуванню та розвитку численної української діаспори до 2022 року, а також акцентовано особливу увагу на новій хвилі її розширення внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну її північно-східного сусіда. Особливий інтерес у присутніх викликали проблеми, з якими сьогодні зіштовхуються вимушені українські мігранти в країнах прийому, перспективи їх повернення додому, а також ефективність взаємовідносин між українською владою і національною діаспорою.

Загалом, на думку Тараса Ромащенка, гостьова лекція в провідному німецькому університеті мала успіх серед слухачів, що підтвердило актуальність обраної теми виступу та конкурентну професійну майстерність професорсько-викладацького складу Черкаського національного.