У Черкасах переселенець із Донеччини Віктор Смирнов отримав чверть мільйона гривень на розвиток власної справи. Гроші йому надав обласний центр зайнятості в межах грантової програми для внутрішньо переміщених осіб. На ці гроші чоловік відкрив у Черкасах пральню-хімчистку, розповдає Суспільне.

Віктор виїхав із Донецька до Слов’янська десять років тому, а після початку повномасштабної війни перебрався до Черкас. Він незрячий з дитинства, довгий час займався плаванням — призер Паралімпійських ігор та заслужений майстер спорту:

“У мене закінчився контракт, далі не продовжував зі збірною України з плавання. Але треба жити, десь брати гроші й чимось займатися”.

Тож вирішив відкрити власний бізнес. Свій вибір зупинив на пральні-хімчистці.

“Я вважаю, що сфера обслуговування в нас має попит. А також з плюсів — короткий термін окупності й невеликі вкладення”, — розповів Віктор Смірнов.

Щоб започаткувати власну справу знадобилось пів мільйона гривень: на ремонт, обладнання та рекламу:

“Ми приблизно своїх 250 тисяч гривень витратили. І 250 тисяч з гранту”.

З власного досвіду Віктор зазначив, що людині з інвалідністю знайти роботу важко, тож відкриття власної справи чи не єдина можливість мати прибуток.

“Нині роботодавці не дуже прагнуть брати людей з інвалідністю, хоча вони бувають більш працьовиті та цілеспрямовані, ніж здорові люди”, — поділився підприємець.

Віктор Смірнов отримав гроші в межах грантової програми для ВПО “Власна справа”, розповів директор обласного центру зайнятості Олександр Джур:

“Власник, отримавши суму гранту — 250 тисяч гривень, має працевлаштувати два працівники й своєчасно сплачувати податки”.

Сам Віктор поділився, що до нової справи ще звикає. Єдине, що залишається для нього незмінним останні 17 років — це підтримка дружини:

“Вона мене завжди підтримує в моїх починаннях і максимально докладає зусиль у житті, щоб я не відчував труднощів”.