У черкаській школі №34 студенти краматорського коледжу технологій та дизайну розмальовують укриття. Замість білих стін учні бачитимуть там різнобарвних котів, які малюють букви та цифри. Студенти приїхали до школи в межах навчально-виробничої практики, розповіла Суспільному директорка коледжу Вікторія Малюкова.

Ескіз для настінного зображення студенти розробляли самостійно. Студент Микола Кучма розповів: цей художній розпис — частина його виробничої практики.

“Ми працювали в групі. Спочатку придумували ідею, потім малювали окремо ескізи і обирали щось середнє між усіма варіантами, тобто з кожного потроху найкращі деталі”, — пояснив Микола.

На практику до Черкас він приїхав із Миргорода, де нині проживає:

“Ми туди переїхали десь на третьому місяці повномасштабної війни, після того, як вдарила ракета по залізничному вокзалу Краматорська”.

У Черкасах зустрівся з одногрупниками, яких не бачив понад два роки, додав студент. Спільний проєкт об’єднав молодь, зазначила студентка Валерія Стальніченко:

“Кожен має своє бачення, свої ідеї хоче щось своє. Нам треба було знайти щось спільне, що сподобається всій команді”.

Коли побачили білі стіни кабінетів, одразу з’явились ідеї для їх оформлення, додала Валерія:

“Немає окремо кабінету географії чи кабінету фізики, наприклад, тому відштовхуватись немає від чого, немає конкретної тематики, це підземне приміщення. Тому тематика загальношкільна і котяча, тому що вся команда любить котиків”.

Із тридцяти людей з групи більшість нині за кордоном, розповіла виконувачка обов’язків директора Краматорського фахового коледжу технологій та дизайну Вікторія Малюкова. Тому до практики долучились п’ятеро з них.

“У школі дуже гарне сховище, але воно просто має білі стіни. У мене з’явилася думка спрямувати нашу творчість і необхідність студентам проявляти якісь практичні навички на оформлення школи”, — зазначила вона.

Роботу, додала, розпочали після завершення навчального року, аби першого вересня діти повернулись у оновлені приміщення:

“Під час повітряних тривог, коли діти з початкових класів спускатимуться в укриття, вони бачитимуть не просто голі білі стіни, а щось таке, що їх заспокоюватиме і налаштовуватиме на якийсь позитивний настрій”.

Керівники обох закладів — черкаської школи та краматорського коледжу — підписали договір про подальшу співпрацю, розповіла заступниця директора школи №34 Ольга Ляшенко. Відтак, у цьому укритті оздоблять ще декілька стін.

“Студенти нам створюють дуже красивий і позитивний дизайн для того, щоб діти, дивились і у них поліпшувався настрій. Ми дуже вдячні і директору, і студентам за створення такого красивого дизайну”, — зазначила Ольга Ляшенко.