Аби зібрати гроші побратимам у війську, Сергій Кукушкін вирішив пройти 1200 кілометрів пішки Україною. Військового комісували через стан здоровʼя. Утім попри поранення він пройшов пів тисячі кілометрів зі Львова до Умані.

Сергій Кукушкін — колишній військовослужбовець, місяць тому розпочав свій шлях з рюкзаком на плечах та наміром пройти усю Україну. Свою подорож транслює наживо, де й збирає донати, розповідає Суспільне.

“Зараз подолав 530 кілометрів, ось якраз по тому маршруту який я іду. Ну на машині це вісім годин, а в мене це зайняло 20 днів. Я думав спочатку через Київ іти, але оскільки це мій перший марафон, то через Київ це було б забагато кілометрів. І так 1200 кілометрів виходить. Але вирішив пройти через рідне місто, через Кропивницький, Дніпро і вже далі на Констянтинівку”.

Після початку повномасштабної війни Сергій повернувся з-за кордону та пішов до військкомату. Відтоді служив у 57 окремій мотопіхотній бригаді.

“Проходили службу в Бахмуті, це вже де промзона, потім нас перекинули на головну дорогу між Соледаром і Бахмутом. Я був старшим позиції на той момент і почався обстріл мінометами. Я отримав поранення в голову. Ще потім тримали оборону, нам передали що потрібно відійти, в нас були суміжні підрозділи і ми відходили на точку евакуації і ще отримав поранення від кулемета в плече”, — розповів Сергій.

Потім два місяці реабілітації та повернення до війська, на Харківщину. Там Сергія звільнили зі служби за станом здоров’я. Ідея здійснити піший марафон прийшла ще тоді.

“Я спав, снилося, що ніби я кудись іду, не знаю що то, куди я іду. Мені дзвонить мій побратим і каже: братику, ну що ти де? Я кажу — іду, він каже — де ти, я тебе питаю? Я відкриваю очі і кажу: іду і не можу зрозуміти, куди я іду. Я так лежав думав-думав про це. Тоді прийшла ідея пройти через всю країну і подякувати всім військовим, що можу отак пересуватися своєю країною, розмовляти рідною мовою”.

В кожному місті Сергій має підтримку та веде прямі ефіри, де розповідає про свою подорож та потреби військових. На одному із таких його побачила волонтерка Алла Жвава.

“Я проживаю в Фінляндії, зараз приїхала у відпустку, мене познайомила з Сергієм подруга Юля. Коли ми поверталися сюди їхали дорогою, хто був в автобусі я сказала людям іде хлопчина зі Львова до Костянтинівки”.

Йому жінка допомогла придбати бінокль, говорить Сергій.

“Юля мені написала на прямій трансляції, каже: за годину буде сюрприз. Я кажу який сюрприз, я не люблю сюрпризи, а вона — тобі сподобається. І ось, зупиняється бус, люди виходять з нього і передали бінокль”.

В Умані вони вперше зустрічаються. Пані Алла розповіла, що допомогла Сергію знайти прихисток на ніч:

“Дивлюсь, іде людина через Умань, чому б не найти тут місце, щоб він хоча б десь переночував, відпочив і трошки сил набрався? Він дійсно робить добру справу для своїх побратимів. На даний час це такий мужній вчинок”.

В Умані військовий планує бути до середи, бо тут найбільше знайомих, з якими хоче побачитися. Після завершення цієї дистанції, поділився, що планує наступну.