Питання закриття дитячих садочків у віддалених мікрорайонах Тального продовжує викликати значний резонанс серед громадськості та місцевих політиків. Чиновники ж пояснюють, що проблема закриття дитячих садочків у місті виникла через фінансові труднощі, які в майбутньому може відчути громада. В умовах обмеженого бюджету депутати розглядають різні варіанти оптимізації витрат, серед яких – скорочення кількості закладів дошкільної освіти. Це рішення мало б дозволити заощадити кошти та спрямувати їх на інші потреби громади та на потреби ЗСУ, які постійно зростають. Пише сайт «Вісті Черкащини».

На засіданні 58 чергової сесії Тальнівської міської ради слухали питання про реорганізацію дошкільних закладів міста шляхом приєднання «Сонечка» (район щебеневого заводу) до «Світлячка», а «Казки» (район автостанції) до «Берізки». Як бачимо, два ЗДО розміщені у віддалених районах міста. Звичайно, це викликало опір у батьків, педагогічних працівників та небайдужих містян.

На сесійному засіданні це питання слухали першим. Очільниця освітянської галузі Лариса Коваль, оперуючи цифрами, пояснила, що таке рішення міської ради хоча й болюче, але необхідне. У вище названих дошкільних закладах недостатня наповнюваність груп, хоча за списками діток набагато більше. Якщо вони всі відвідуватимуть «Казку» й «Сонечко», тоді утримувати їх буде вигідніш й затрати будуть нижчими. На сьогодні реорганізація двох ЗДО Тального – необхідність.

Депутати висловили свою незгоду з таким підходом до розв’язання фінансових проблем міста. Вони вважають, що потрібно шукати інші шляхи економії, які не будуть мати настільки негативних соціальних наслідків.

Голова комісії з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури, спорту, молоді, сім’ї та соціального захисту населення Ростислав Пироженко наголосив про системний підхід у підготовці проєктів рішень. У своєму виступі він, зокрема, сказав: «На засіданні комісії ми не підтримали це питання. Його треба розглянути зівсібіч. По-перше, під час підготовки проєкту рішення мої пропозиції не враховані. Відбулося порушення процедури підготовки документів на сесію. Рішення має прийматися за 10 днів. Наша комісія обговорити це проблемне питання на сесії. На стіл комісії має лягти документ з професійною аналітичною довідкою. Тим часом проєкт завізований особами, які не несуть за його реалізацію жодної відповідальності. По-друге, ми не організували ефективної комунікації з громадськістю. Батьки, працівники дитячих садочків, інші жителі міста дізналися про реорганізацію за два-три дні. Це недопустимо! Треба нам іти до людей, а не їм до нас! Необхідно разом порадитися, що робити». Насамкінець Ростислав Олександрович сказав, щоб згадані заклади дошкільної освіти не закривали.

На думку депутата Анатолія Ковальова, мікрорайон щебеневого заводу територіально віддалений від центру міст, тому ЗДО №3 «Сонечко» повинен працювати.

Депутатка Олександра Назарук у своєму виступі підтримала колег, зазначивши, що батькам з дітками буде важко добиратися до дитячих закладів, розміщених у центрі міста. Від щебеневого заводу вранці йде одна переповнена маршрутка. Крім того, у цьому мікрорайоні проживає багато неблагополучних сімей, діти яких не будуть відвідувати віддалений дошкільний заклад. Вони будуть не соціалізовані й неорганізовані. «Цікаво, у кого й навіщо раптово виник задум реорганізувати саме «Сонечко?» – запитує вона.

blank

У своєму слові депутат обласної ради Ігор Новицький зазначив, що теж не підтримує цю ідею. «Уже було сказано, що мікрорайон поблизу щебеневого заводу надто віддалений від центру міста з погано організованим автобусним сполученням, – сказав Ігор Валерійович. – Хочу звернутися до педагогічних працівників. Цифри, які ви чули, не вигадані, а реальні. Звичайно, один працівник на двох діток – це забагато. Поміркуйте, будь ласка, у своїх колективах, як зробити, щоб 96 зареєстрованих у ваших садочках дітей відвідували дитсадки, бо фактично, відвідують трохи більше сорока дітей. Тоді проблема, що виникла, зникне сама собою».

Микола Гурбич, голова земельної комісії, звертаючись до батьків і депутатів, зазначив: «Дитячі садки будуть працювати тоді, коли їх відвідуватимуть діти. Інакше, до подібної дискусії ми повернемося ще не раз».

Вислухавши ці та інші колег, депутатська більшість не дозволила реорганізувати два ЗДО Тального. А мама вихованки одного з них підсумувала: «Ми сьогодні «Сонечко» й «Казку» відстояли!»